Millaisia olivat varhaiset ritarilinnat?

Milloin Euroopan yläluokka alkoi rakentaa linnoja, ja miltä varhaiset linnat näyttivät?

Ensimmäisissä ­linnoissa oli laaja ­linnanpiha ja ­erillinen linnoitus.

Ensimmäiset ritarilinnat rakennettiin Ranskassa 900-luvulla

Ensimmäiset ritarilinnat rakennettiin Ranskaan. Aiemmin vain kaupungit oli ympäröity suojamuureilla, mutta 900-luvulla Ranskan ylhäisö alkoi ­linnoittaa kotejaan. Linnoi­tus­tarve johtui hei­kos­ta kuningasvallasta ja viikinkien ryöstöretkistä. Hallitsija ei kyennyt suojelemaan alamaisiaan, ja niinpä ylhäisön oli itse ­suojeltava omaisuuttaan hyökkääjiltä.

Varhaiset motte-­tyyppiset linnat noudattivat aina samaa kaavaa: ­vallihaudan ja paaluaidan suojassa oli linnanpiha, jossa sijaitsivat tallit, varastot ja pajat. Itse linna rakennettiin linnanpihan yhteyteen joko luonnolliselle tai keinotekoiselle kukkulalle.

Ritarilinnat levisivät myös Pohjois-Eurooppaan

Linna oli sekä linnanherran asunto että puolustusrakennelma, ja siksi se oli vahvasti suojattu myös linnanpihan puolelta. Varhaisimmat puolus­tusvarustukset tehtiin puusta, mutta myö­hemmin alettiin käyttää kiviä ja tiiliä.

Linnat levisivät Ranskasta muualle Eurooppaan, ja sydän­keskiajalla niitä rakennettiin myös Suomeen. Suomen tunnetuimpia keskiaikaisia linnoja ovat Turun linna, Hämeen linna ja Olavinlinna Savonlin­nassa.