Ensimmäisissä ­linnoissa oli laaja ­linnanpiha ja ­erillinen linnoitus.

Millaisia olivat varhaiset ritarilinnat?

Milloin Euroopan yläluokka alkoi rakentaa linnoja, ja miltä varhaiset linnat näyttivät?

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Ensimmäiset ritarilinnat rakennettiin Ranskassa 900-luvulla

Ensimmäiset ritarilinnat rakennettiin Ranskaan. Aiemmin vain kaupungit oli ympäröity suojamuureilla, mutta 900-luvulla Ranskan ylhäisö alkoi ­linnoittaa kotejaan. Linnoi­tus­tarve johtui hei­kos­ta kuningasvallasta ja viikinkien ryöstöretkistä. Hallitsija ei kyennyt suojelemaan alamaisiaan, ja niinpä ylhäisön oli itse ­suojeltava omaisuuttaan hyökkääjiltä.

Varhaiset motte-­tyyppiset linnat noudattivat aina samaa kaavaa: ­vallihaudan ja paaluaidan suojassa oli linnanpiha, jossa sijaitsivat tallit, varastot ja pajat. Itse linna rakennettiin linnanpihan yhteyteen joko luonnolliselle tai keinotekoiselle kukkulalle.

Ritarilinnat levisivät myös Pohjois-Eurooppaan

Linna oli sekä linnanherran asunto että puolustusrakennelma, ja siksi se oli vahvasti suojattu myös linnanpihan puolelta. Varhaisimmat puolus­tusvarustukset tehtiin puusta, mutta myö­hemmin alettiin käyttää kiviä ja tiiliä.

Linnat levisivät Ranskasta muualle Eurooppaan, ja sydän­keskiajalla niitä rakennettiin myös Suomeen. Suomen tunnetuimpia keskiaikaisia linnoja ovat Turun linna, Hämeen linna ja Olavinlinna Savonlin­nassa.

Arkisto: Keskiaika

1. Galleria: Sensaatiomainen viikinkilöytö Virossa 2. Kauppiaat tekivät Pohjolasta vauraan 3. Top 10: Mahtavimmat viikingit 4. Knuut Suuri: Kuninkaan kuopuksesta tuli suuri hallitsija 5. Maltan ritarit: 900 vuotta alamäkeä 6. Top 10: Keskiajan suurimmat rakennelmat 7. Keski-ajan ja renessanssin aika 8. Mikä oli ritarikuntien lukumäärä? 9. Historian opas: Temppeliritarien aika 10. Täydellinen ritarilinna 11. Opas: Guimarãesin linna, Portugali 12. Suolistoloiset heikensivät kristinuskon esitaistelijoita 13. Top 10: Uljaimmat ritarit 14. Vuosi 1206: Keksijä kirjoitti kirjan roboteista 15. Viikingit olivat turhamaisia 16. Paljonko keskiajan yliopistoissa oli opiskelijoita? 17. Keskiaika: Myrkkysormus keskiajalta 18. Ritaritkin saivat sotatraumoja 19. Opas: Englannin pahimman vihollisen teloitus 20. Keskiajan köyhät voivat hyvin 21. Temppeliritareiden aarre 22. Lähes sokea kuningas ratsasti kuolemaansa 23. Kosteat kesät edistivät ehkä ruttoa 24. Liian painavat varusteet taisteluun 25. Milloin turnajaisia lakattiin järjestämästä? 26. Kaupunkiopas: Keisarien jäljillä Konstantinopolissa 27. Miten kaukana viikingit kävivät? 28. Opas: Normannit maailmalla 29. Millaisia olivat varhaiset ritarilinnat? 30. Towerin linna – pelotteluun tarkoitettu linnoitus 31. Ristiretket: Pyhä sota 32. Keskiajalla röyhtäiltiin tyylikkäästi 33. Paavit halusivat vallan Euroopassa ja julistivat Fredrik II:n pannaan 34. Musta surma 35. Konstantinopolin kohtalonhetket

Ehkä sinua kiinnostaa...