Miksi Tacoma Narrows -silta romahti?

Mikä sai Tacoman sillan "tanssimaan"?

Tacoma Narrows -silta Yhdysvalloissa oli maailman kolmanneksi pisin riippusilta, kun se avattiin heinäkuussa 1940. Se ehti olla käytössä kuitenkin vain neljä kuukautta, sillä 7. marraskuuta se romahti.

Tuona päivänä kävi kova tuuli, noin 20 metriä sekunnissa, ja heikkorakenteisen sillan kansi alkoi huojua rajusti.

Kun tuuli voimistui, siltakannen keinuminen yltyi entisestään, kunnes se alkoi suorastaan aaltoilla. Pian sillalla kulkevaa tietä oli mahdoton ajaa sen jatkuvan liikkeen vuoksi.

Valokuvaaja jäi sillan vangiksi

Sillalla ajanut Tacoma News Tribune -lehdelle työskennellyt toimittaja Leonard Coatsworth joutui autoineen sillan vangiksi.

"Nousin autosta ja kuulin, miten kaikkialla ympärilläni betoni murtui. Yritin pelastaa koirani Tubbyn, mutta en enää päässyt auton luo.

Sitten näin, miten autoni alkoi liukua puolelta toiselle", Coatsworth kuvaili kauhukokemustaan.

"Konttasin ja ryömin yli 450 metrin matkan kohti siltapalkkia. Henkeni salpautui, polveni olivat naarmuilla ja veriset, ja käteni olivat raapaleilla ja turvonneet, kun olin yrittänyt epätoivoisesti pitää niillä kiinni jostain. Lopulta otin riskin, nousin jaloilleni ja juoksin turvaan."

Romahduksella oli yksi kuolonuhri

Leonard Coatsworth pääsi pois sillalta juuri ennen kuin se romahti. Hänen koiransa ei selvinnyt hengissä ja oli onnettomuuden ainoa kuolonuhri.

Paikalle rakennettiin uusi silta vasta kymmenen vuoden päästä vuonna 1950. Tällä kertaa silta tehtiin huomattavasti entistä jäykemmäksi ja aerodynaamisemmaksi. Siltaan jätettiin aukkoja, joista tuuli pääsi puhaltamaan läpi.

Uusi silta on edelleen pystyssä, mutta kuvat ”tanssivasta sillasta” jäivät historiaan, ja tapausta käytetään edelleen esimerkkinä fysiikan oppikirjoissa.

Katso ohesta video Tacoma Narrows -sillan romahduksesta:

Video