Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi Tacoma Narrows -silta romahti?

Mikä sai Tacoman sillan "tanssimaan"?

Tacoma Narrows -silta Yhdysvalloissa oli maailman kolmanneksi pisin riippusilta, kun se avattiin heinäkuussa 1940. Se ehti olla käytössä kuitenkin vain neljä kuukautta, sillä 7. marraskuuta se romahti.

Tuona päivänä kävi kova tuuli, noin 20 metriä sekunnissa, ja heikkorakenteisen sillan kansi alkoi huojua rajusti.

Kun tuuli voimistui, siltakannen keinuminen yltyi entisestään, kunnes se alkoi suorastaan aaltoilla. Pian sillalla kulkevaa tietä oli mahdoton ajaa sen jatkuvan liikkeen vuoksi.

Valokuvaaja jäi sillan vangiksi

Sillalla ajanut Tacoma News Tribune -lehdelle työskennellyt toimittaja Leonard Coatsworth joutui autoineen sillan vangiksi.

"Nousin autosta ja kuulin, miten kaikkialla ympärilläni betoni murtui. Yritin pelastaa koirani Tubbyn, mutta en enää päässyt auton luo.

Sitten näin, miten autoni alkoi liukua puolelta toiselle", Coatsworth kuvaili kauhukokemustaan.

"Konttasin ja ryömin yli 450 metrin matkan kohti siltapalkkia. Henkeni salpautui, polveni olivat naarmuilla ja veriset, ja käteni olivat raapaleilla ja turvonneet, kun olin yrittänyt epätoivoisesti pitää niillä kiinni jostain. Lopulta otin riskin, nousin jaloilleni ja juoksin turvaan."

Romahduksella oli yksi kuolonuhri

Leonard Coatsworth pääsi pois sillalta juuri ennen kuin se romahti. Hänen koiransa ei selvinnyt hengissä ja oli onnettomuuden ainoa kuolonuhri.

Paikalle rakennettiin uusi silta vasta kymmenen vuoden päästä vuonna 1950. Tällä kertaa silta tehtiin huomattavasti entistä jäykemmäksi ja aerodynaamisemmaksi. Siltaan jätettiin aukkoja, joista tuuli pääsi puhaltamaan läpi.

Uusi silta on edelleen pystyssä, mutta kuvat ”tanssivasta sillasta” jäivät historiaan, ja tapausta käytetään edelleen esimerkkinä fysiikan oppikirjoissa.

Katso ohesta video Tacoma Narrows -sillan romahduksesta:

Lue myös:

Rakennushankkeet

Tutkijat ratkaisivat 600 vuotta vanhan jättikupolin arvoituksen

12 minuuttia
Rakennushankkeet

Kuka rakensi Sri Lankan Leijonakallion?

3 minuuttia
Rakennushankkeet

Kansa vaelsi katsomaan vankien kärsimyksiä

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota