Shutterstock

Lyijypainot antoivat Pisan tornille uutta toivoa

Kunnianhimoinen ja miljoonia maksanut pelastushanke näyttää toimivan – Pisan maailmankuulu maamerkki on suoristunut edelleen.

Pisan kaltevalla tornilla menee nykyisin hyvin, tornin kuntoa seuraavasta Opera della Primaziale Pisana -järjestöstä kerrotaan:

”Kun otetaan huomioon, että kyseessä on 850-vuotias potilas, jolla on noin viiden metrin kallistuma ja kolmen metrin vajoama, Pisan kaltevan tornin vointi on erinomainen”, järjestön tuoreimmassa raportissa todetaan.

Pisan 56-metrinen kuuluisuus on jopa alkanut suoristua itsestään: se on oiennyt edelleen neljä senttimetriä verrattuna 20 vuoden takaiseen tilanteeseen.

Ryhtiliike juontuu tornin perusteiden korjaustöistä, jotka käynnistettiin vuonna 1993 ja saatiin päätökseen vuonna 2001. Tornin tulevaisuus oli näyttänyt synkältä synkältä, ja uhkana oli, että se vielä kellahtaisi kumoon jonakin päivänä. Teräskaapeleiden ja raskaiden lyijyisten vastapainojen ansiosta Pisan maamerkkiä saatiin kuitenkin suoristettua kymmeniä senttimetrejä.

VIDEO: Näin tornia suoristettiin

Video

Torni pysyy pystyssä ainakin 300 vuotta

Pisan tornia alettiin rakentaa vuonna 1173, mutta maailman kuuluisin esimerkki rakennusvirheestä valmistui vasta vuonna 1350. Erillisestä kellotornista tuli ajan mittaan tunnetumpi kuin kaupungin elegantista katedraalista, josta torni kallistuu poispäin.

Koska maaperä oli liian pehmeää ja perustukset liian heppoiset, torni on kallistunut alusta alkaen, mutta nyt kaatumisen vaara on lopulta ohi. Viranomaiset ovat aiemmin todenneet, että torni onkin turvassa ainakin seuraavat kolmesataa vuotta.