Linnat: Milloin linnat jäivät pois käytöstä?

Milloin Eurooppaan rakennettiin viimeiset ”ritarilinnat”?

Monte San Giovannin linna kukistui kahdeksan tunnin pommituksen jälkeen vuonna 1494.

Ranskan valloittaessa Italian vuonna 1494 vanhat linnat korkeine muureineen ja torneineen osoittautuivat vanhanaikaisiksi ranskalaisten tykistön tulituksessa.

Tykkejä oli käytetty yli sata vuotta, mutta vanhat tykit olivat suuria ja kömpelöitä ja niiden kuljetus ja niillä ampuminen oli hidasta. Uudet tykit olivat pienempiä ja helpommin liikuteltavia, ja niitä voitiin kuljettaa hevosilla hitaiden vetohärkien sijaan.

Italialaisen silminnäkijäkertomuksen mukaan Ranskan tykit tekivät piiritetyssä kaupungissa muutamassa tunnissa yhtä paljon tuhoa kuin aiemmin oli saatu aikaan muutamassa päivässä. Monet linnat ja kaupungit antautuivatkin ilman taistelua välttyäkseen pelättyjen tykkien tulelta.

Ranska sai 1400-luvulla kevyitä ja ketteriä tykkejä, joita oli helppo kuljettaa armeijan mukana.

.

Monte San Giovannin linnoitus lähellä Roomaa yritti kuitenkin pitää pintansa ja joutui maksamaan siitä kalliisti. Ranskalaiset saivat tykkinsä nopeasti asemiin muurien ympärille, ja 9. helmikuuta 1495 he avasivat tulen. Tykit moukaroivat kahdeksassa tunnissa ammottavan aukon kaupunginmuuriin, jonka murtamiseen heittokoneilla olisi mennyt jopa kuukausia. Piirittäjät ryntäsivät sisään ja surmasivat koko linnoituksen miehistön.

Vuosi 1494 osoitti, että ritarilinnojen aika oli ohi. Korkeiden muurien ja tornien sijaan uusiin linnoituksiin rakennettiin ulkovarustuksia sekä matalia tähdenmuotoisia ulokkeita, niin sanottuja bastioneja, joista puolustajien oli helppo suojata tykkitulella linnoitusta ja sen ympäristöä joka puolelta.