Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Monte San Giovannin linna kukistui kahdeksan tunnin pommituksen jälkeen vuonna 1494.

Tekniikka - Rakennushankkeet

Linnat: Milloin linnat jäivät pois käytöstä?

Milloin Eurooppaan rakennettiin viimeiset ”ritarilinnat”?

Ranskan valloittaessa Italian vuonna 1494 vanhat linnat korkeine muureineen ja torneineen osoittautuivat vanhanaikaisiksi ranskalaisten tykistön tulituksessa.

Tykkejä oli käytetty yli sata vuotta, mutta vanhat tykit olivat suuria ja kömpelöitä ja niiden kuljetus ja niillä ampuminen oli hidasta. Uudet tykit olivat pienempiä ja helpommin liikuteltavia, ja niitä voitiin kuljettaa hevosilla hitaiden vetohärkien sijaan.

Italialaisen silminnäkijäkertomuksen mukaan Ranskan tykit tekivät piiritetyssä kaupungissa muutamassa tunnissa yhtä paljon tuhoa kuin aiemmin oli saatu aikaan muutamassa päivässä. Monet linnat ja kaupungit antautuivatkin ilman taistelua välttyäkseen pelättyjen tykkien tulelta.

Ranska sai 1400-luvulla kevyitä ja ketteriä tykkejä, joita oli helppo kuljettaa armeijan mukana.

.

Monte San Giovannin linnoitus lähellä Roomaa yritti kuitenkin pitää pintansa ja joutui maksamaan siitä kalliisti. Ranskalaiset saivat tykkinsä nopeasti asemiin muurien ympärille, ja 9. helmikuuta 1495 he avasivat tulen. Tykit moukaroivat kahdeksassa tunnissa ammottavan aukon kaupunginmuuriin, jonka murtamiseen heittokoneilla olisi mennyt jopa kuukausia. Piirittäjät ryntäsivät sisään ja surmasivat koko linnoituksen miehistön.

Vuosi 1494 osoitti, että ritarilinnojen aika oli ohi. Korkeiden muurien ja tornien sijaan uusiin linnoituksiin rakennettiin ulkovarustuksia sekä matalia tähdenmuotoisia ulokkeita, niin sanottuja bastioneja, joista puolustajien oli helppo suojata tykkitulella linnoitusta ja sen ympäristöä joka puolelta.

Lue myös:

Hagia Sofia.
Rakennushankkeet

7 keskiajan suurteosta

10 minuuttia
Rakennushankkeet

8 kummitustarinaa Pohjolasta

8 minuuttia
Rakennushankkeet

Towerin linna – pelotteluun tarkoitettu linnoitus

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota