Shutterstock

Kuka rakensi Sri Lankan Leijonakallion?

200 metrin korkuisella kalliolla oli palatsi, jossa oli muun muassa maailman suurimmat kalliomaalaukset.

Sri Lankan kuuluisalla Leijonakalliolla ovat kuningas Kasyapan rakennuttaman mahtavan palatsin rauniot.

Kasyapa oli Sri Lankan kuninkaan avioton poika, joka kaappasi vallan isältään vuonna 477.

Virallinen kruununperijä, Kasyapan velipuoli Moggallana, pakeni Intiaan kokoamaan armeijan valloittaakseen kruunun itselleen.

Välttääkseen veljensä koston Kasyapa siirsi valtakunnan pääkaupungin turvallisempaan paikkaan, jonne hän perusti linnoitetun kaupungin ja rakennutti vahvasti linnoitetun palatsinsa 200 metriä korkealle kalliolle.

Palatsin silmiinpistävin osuus on sen valtava leijonaportti, josta kallio on saanut nimensä. Leijonan käpälien välistä johtavat portaat varsinaiseen palatsiin.

Prasanna Weerakkody

Kasyapa syrjäytti isänsä ja teloitutti tämän. Hallittuaan 18 vuotta hän hävisi taistelun veljeään vastaan, minkä jälkeen hän tappoi itsensä leikkaamalla kurkkunsa auki.

Prasanna Weerakkody

Naiset olivat Kasyapalle ilmeisen tärkeitä. Hänellä oli suuri haaremi palatsissaan Leijonakalliolla, jonka hän antoi myös koristella vähäpukeisten naisten kuvilla.

Prasanna Weerakkody

Leijona on buddhalaisuudessa tärkeä symboli. Buddhalaisen mytologian mukaan leijona suojelee Buddhan oppeja, ja siksi leijonapatsaita näkee usein luostarien edustalla. Leijona on myös kuningasvallan symboli.

Prasanna Weerakkody

Suuren seinämaalauksen kerrotaan kuvanneen noin 500:aa vähäpukeista naista.

© Shutterstock

Kallio oli täynnä maalauksia

Leijonakalliossa on jäännöksiä maailman ehkä suurimmasta kalliomaalauksesta.

Perimätiedon mukaan kallionseinämää on koristanut noin 140 metriä pitkä ja 40 senttiä korkea, rohkeita yksityiskohtia sisältänyt maalaus, josta suurin osa on kuitenkin ajan mittaan hävinnyt.

Varotoimistaan huolimatta Kasyapa ei onnistunut pysymään vallassa. Vuonna 495 Moggallana palasi suuren armeijan kanssa ja syöksi Kasyapan valtaistuimelta.

Kasyapan palatsi annettiin buddhalaismunkkien luostariksi, ja luostari toimi siellä 1300-luvulle asti, minkä jälkeen palatsi rappeutui hiljalleen.

Ensimmäiset arkeologiset kaivaukset Leijonakalliolla ja sen ympäristössä tekivät brittiläiset siirtomaa-asukkaat 1890-luvulla.

Nykyään Leijonakallio on yksi Sri Lankan suosituimmista turistikohteista, ja se on hyväksytty UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

lion paws sigiriya

Brittiläinen arkeologi löysi leijonankäpälät vuonna 1898.

© Shutterstock

Suuret leijonankäpälät muistuttavat vielä Leijonakallion suuruuden ajoista. Ne ovat ainoa, mitä on jäljellä mahtavasta, kuninkaallista palatsia vartioineesta leijonaportista.

Kiveen louhittujen käpälien välistä johtaa noin 1 200 askelmaa kallion huipulle palatsin raunioille.