Shutterstock
schloss neuschwanstein

Kuka rakennutti Saksaan satulinnan?

Disneyn logo jäljittelee linnaa, jonka rakennuttajaa alettiin kutsua nimellä ”Hullu Ludvig”

”Keskiaikaiset” linnat tulivat muotiin 1830-luvun Saksassa, ja upporikkaat ­ruhtinaat rakennuttivat kilvan toinen toistaan komeampia linnoituksia.

­Baijerin kuningas Ludvig II meni ­kuitenkin muita pitemmälle, kun hän vuonna 1869 alkoi rakennuttaa ­Neu­schwansteinin linnaa, jota muun muassa Disneyn logo jäljittelee.

Ludvigin linnaprojekti aiheutti huvitusta lehdistössä, mutta hän ei lannistunut. Hän upotti linnaan valtavasti rahaa ja velkaantui pahoin.

Kun velkojat alkoivat vaatia saataviaan, kuningas uhkasi tappaa itsensä, jos hän menettäisi jonkin palatsinsa. Kesäkuussa 1886 Baijerin hallitus syrjäytti ­Ludvigin, joka kuoli pian hämärissä ­olosuhteissa.

Linna ei valmistunut Ludvigin elinaikana, ja hän ehti viettää siellä vain 11 yötä. Ludvigin kuoleman jälkeen Neuschwanstein rakennettiin valmiiksi niukalla budjetilla.

Linna avattiin rakennuskustannusten kattamiseksi heti yleisölle. Nykyisin se on yksi Saksan suosituimmista matkailukohteista ja siellä käy vuosittain yli 1,3 miljoonaa matkailijaa.

Schloss Neuschwanstein

Valmistui: 1886.

Korkeus: 130 metriä.

Tiilien määrä: 400 000

Hinta: 6,2 miljoonaa markkaa.

Sijainti: 800 metriä merenpinnasta.