Heuneburg – kelttien vankka linnoitus

600 vuotta ennen ajanlaskumme alkua keltit rakensivat linnoituksen, jossa oli 6 metrin korkuiset muurit ja näkymä Tonavalle. Sieltä he saattoivat valvoa alueitansa yhdistävän joen laivaliikennettä.

torstai 19. helmikuuta 2015 teksti Jannik Petersen

Kelteillä oli vankkoja linnoituksia

Ennen lähellä Saksan ja Sveitsin rajaa olevan Heuneburgin linnoituksen arkeologisia kaivauksia historioitsijat kuvittelivat, että kelttien puolustusrakennelmat olivat vain teräviä paaluaitoja kukkuloiden laella. Heuneburg rakennettiin noin 600 eaa., ja 300 metriä pitkän ja 150 metriä leveän linnoituksen muurit olivat yllättävän vankat: Kalkkikivisen perustan päällä oli tiilistä tehty muuri, ja sen päällä oleva puurakennelma kohotti muurin 6 metriä korkeaksi. Ampuma-aukot olivat katettuja niin, että kelttisoturit olivat suojassa vihollisen ammuksilta.

Heuneburgin portti oli tarkoin suunniteltu

Linnoitusmuuri sijaitsi luonnollisella 40 metriä korkealla ylätasangolla, ja sitä ympäröi kolme jyrkkää rinnettä. Linnoitukseen ei kuljettu tavallisesta yksinkertaisesta portista vaan läpi puolustustornin, jossa oli sulkujärjestelmä. Kuljettuaan ulkoportista tulija saapui pihalle, johon vartijat saattoivat ampua ylhäältä ja neljästä suunnasta. Kun vierailija oli läpäissyt tarkastuksen, sisäportti linnoitukseen avattiin.

Roomalaiset eivät valloittaneet kelttien linnoitusta

Heuneburg suojeli kelttien vilkasta kauppakaupunkia, jota ympäröi todennäköisesti oma puolustusmuuri. Linnoitus hylättiin ja poltettiin kauan ennen kuin roomalaiset viimeisellä vuosisadalla eaa. valloittivat alueen.

Lue lisää aliarvioiduista kelteistä Historia-lehden 4/2015 artikkelista, jonka voit ladata tästä.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...