Arkeologit löysivät maanalaisen kirkon

Turkkilaiset arkeologit ovat löytäneet Nevsehirin kaupungista syvältä maan alta kirkon, jossa on ainutlaatuisia seinämaalauksia kristinuskon alkuajoilta.

Löytö oli sattumaa

Turkkilaiset arkeologit kertoivat äskettäin löytäneensä ainutlaatuisen maanalaisen kirkon, joka on peräisin 400-luvulta.

Noin 1 600 vuotta vanha kirkko tuli esiin sattumalta arkeologien ollessa tutkimassa maanalaista kaupunkia, joka löytyi vuonna 2014 Keski-Turkissa sijaitsevan Nevsehirin suurkaupungin alta.

Alue on kuuluisa monista valtavista tunnelikaupungeista, ja vastikään havaittu kaupunki, joka ulottuu 360 000 neliömetrin alueelle, löytyi Nevsehirin kaupungin uudistustöiden yhteydessä.

Kirkko on täynnä maata

Nyt löytynyt kirkko on pääosin raunioitunut, ja useat sen seinistä ovat sortuneet vuosisatojen saatossa lumen ja sateen voimasta. Sortumien vuoksi kirkko onkin lähes täynnä maata.

Turkkilaisarkeologit yrittävät edelleen hahmottaa, kuinka iso kirkko on ollut, mutta tähän mennessä vain kirkon etuosa on saatu kaivettua esiin.

Kirkon etuosassa on useita uskonnollisia seinämaalauksia, jotka ovat säilyneet yllättävän hyvin.

Ainutlaatuinen seinämaalaus

”Olemme saaneet esiin vasta muutaman seinämaalauksen, mutta lisää löytyy siinä vaiheessa, kun olemme saamme kaivettua enemmän maata pois. Kirkon etuosasta löysimme kuvia, jotka esittävät Jeesuksen ristiinnaulitsemista ja taivaaseenastumista. Muissa maalauksissa on apostoleja, pyhimyksiä sekä profeetat Mooses ja Elisa”, arkeologi Ali Aydin kertoi turkkilaiselle Hürriyet-sanomalehdelle.

Tutkijoita kiehtoo eniten seinämaalaus, joka esittää taivaaseen astuvaa Kristusta. Siinä Jeesusta ympäröivät kadotetut sielut, jotka saavat rangaistuksensa.

Asiantuntijoiden mukaan maalaus on ainutlaatuinen, sillä vastaavaa samalta ajalta olevaa näkymää ei ole tavattu muissa kirkoissa.

Kaivaukset keskeytettiin

Tällä hetkellä kaivaukset on keskeytetty, koska tutkijat pelkäävät kostean talvisään vahingoittavan vanhoja seinämaalauksia.

Kaivauksia jatketaan keväällä, ja arkeologit toivovat, että lisää seinämaalauksia tulee päivänvaloon sitä mukaa kuin rakennusta kaivetaan enemmän esiin.

Vanhan kirkon seinämaalausten toivotaan antavan uutta tietoa kristinuskon varhaishistoriasta.