Alhambran palatseissa kaikki pinnat on koristeltu ylenpalttisesti.

Alhambra kasvoi vähitellen

Alhambra on vuodesta 1238 ollut jatkuvassa muutoksessa. Muslimiemiirit repivät vanhoja rakennuksia tehdäkseen tilaa uusille, ja kristityt kuninkaat jatkoivat samalla linjalla. Alhambraa on myös restauroitu huonoin tuloksin.

torstai 23. huhtikuuta 2015

Alhambran arkkitehdit tekivät virheitä

Espanjalainen José Contreras sai vuonna 1828 tehtäväkseen kunnostaa Alhambran, joka oli saanut rapistua vuosisatoja. Hän ryhtyi toimeen innokkaasti mutta vähäisin tiedoin maurien rakennustyylistä. Vuonna 1923 ilmeni, että Contreras seuraajineen oli tehnyt pahoja virheitä.

Arkkitehti Leopoldo Torres Balbás alkoi korjata vahinkoja mutta paikoin hän vain korvasi vanhat virheet uusilla.

Alhambran vanhin rakennus on näkötorni

Partal-palatsin rakennutti Muhammad III (1302–1309), ja se on Alhambran vanhin jäljellä oleva osa. Niin sanotun naisten tornin suurista ikkunoista oli mahtavat näköalat Alhambran pohjoispuolella oleville ylätasangoille.

Linnantornista tuli valtaistuinsali

Comares-palatsin rakentaminen alkoi Ismail I:n (1314–1325) aikana, mutta se valmistui vasta vuonna 1370 Muhammad V:n aikana. Alhambran kehämuurin entinen linnantorni muutettiin Lähettiläiden saliksi, jossa oli emiirin valtaistuin baldakiinin eli telttakatoksen alla. Sisäkaton kupoli rakennettiin setripuusta 18 metrin korkeuteen ja koristeltiin ja maalattiin tähtitaivaan näköiseksi.

Hallinnon keskuspaikka

Mexuariaa on rakennettu niin monen emiirin aikana ja kunnostettu niin usein, että rakennusta ei voi ajoittaa. Emiiri tapasi siellä neuvonantajiaan ja otti vastaan alamaisten pyyntöjä. Siellä oli myös oikeussali.

Maurien viimeinen rakennelma

Leijonapihan rakennutti 1300-luvun lopulla Muhammad V. Se oli taidonnäyte, josta tuli Alhambran palatsialueen kaunein ja vaikuttavin osa, ja sen jälkeen rakentaminen päättyi. Emiirin uskotaan asuneen pihan itäpuolen tiloissa, ja hänen vaimojensa tilat olivat länsisiivessä.

Siirrä hiiri Alhambran kartan päälle, niin saat lisää tietoa sen osista.

Lue koko artikkeli Alhambran muuttumisesta. Lataa artikkeli täältä

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...