Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uncle Sam -timantti ennen leikkaamista.

Tekniikka - Raaka-aineet

Uncle Sam -timantti

Jättitimantin löytyminen johti timanttiturismin valtavaan kasvuun.

Sam-setä esti uhkaavan konkurssin

Vuonna 1906 yhdysvaltalainen John Wesley Huddleston löysi muutaman pienen hohtavan kiven mailtaan Murfreesboron kaupungin läheltä Länsi-Arkansasista. Paikallispankin kassanhoitaja tarjoutui ostamaan kivet 50 sentillä, mutta Huddleston tutkitutti kivet ja sai selville, että ne olivat timantteja ja paljon tarjottua summaa arvokkaampia. Hän myös löysi lisää timantteja, ja hänen naapurinsakin alkoi löytää niitä mailtaan. Tieto timanteista levisi nopeasti, ja Murfreesboron virtasi timanttikuumeen riivaamia onnenonkijoita.

Vähitellen tilanne ainakin pinnallisesti rauhoittui, kun kaksi kaivosyhtiötä, Arkansas Diamond Mining Company ja Ozark Diamond Mines Corporation, ostivat alueen maat itselleen. Hyvät naapuruussuhteet olivat kuitenkin mennyttä, kun yhtiöt alkoivat sabotoida toistensa työtä ja nostaa syytteitä toisiaan vastaan.

Työntekijä teki epätavallisen löydön

1920-luvulla molemmat yhtiöt olivat vararikon partaalla. Arkansas Diamond Mining Company selvisi tilanteesta etupäässä vain epätavallisen löydön ansiosta: vuonna 1924 yksi sen työntekijöistä, Wesley Oley Basham, löysi raakatimantin, joka painoi 40,23 karaattia. Kyse oli suurimmasta Yhdysvalloista löydetystä raakatimantista.

Timantti sai nimekseen Uncle Sam (Sam-setä). Bashamia kutsuttiin töissä tällä liikanimellä, mutta ei tiedetä, juontuuko nimi juuri hänen liikanimestään vai viittaako se vain Yhdysvaltoihin.

Timantinkaivantaa turisteille

Vuonna 1950 yhtiöt pääsivät keskenään sopimukseen. Ne olivat molemmat todenneet ammattimaisen timantinetsinnän alueella kannattamattomaksi ja päättivät yhdessä tehdä alueesta turistikohteen. The Crater of Diamonds State Park on yhä nykyisin suosittu retkikohde. Pääsymaksun maksanut saa kaivaa alueella niin paljon kuin haluaa ja pitää löytämänsä. Keskimäärin timanttipuistosta on löydetty kaksi timanttia päivässä.

Lue lisää timanttipuistosta tästä

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota