Taj Mahal vaali suurmogulin vaimon muistoa
Kun Šah Jahanin lempivaimo, Mumtaz Mahal, kuoli vuonna 1631, suurmoguli päätti rakennuttaa mausoleumin, joka muistuttaisi vaimon kauneudesta iäti. Suuri orja-armeija alkoi raataa saadakseen Taj Mahalin valmiiksi ennen sadekauden alkamista.

Taj Mahalin suunnittelu ja rakentaminen edellyttivät isojen ongelmien ratkaisemista. Maasto soistui helposti, työtä oli tehtävä kilpaa sadekauden alkamisen kanssa, eivätkä kivilouhokset pystyneet tuottamaan rakennusmateriaalia riittävän ripeään tahtiin.
Shah Jahan hallitsi vuosina 1628–1658 laajaa mogulivaltakuntaa, joka kattoi suurimman osan nykyistä Intiaa, Afganistania, Pakistania ja Bangladeshia.
Hän oli surun murtama rakkaan vaimonsa menettämisen vuoksi ja päätti rakentaa hautakammion, jolla hän kunnioittaisi vaimoaan ikuisesti.
Tämän valtavan hankkeen tulos on nykyään Intian tärkein matkailunähtävyys. Taj Mahalissa vierailee vuosittain yli seitsemän miljoonaa ihmistä.
Lähde matkalle historiaan, jolloin yksi maailman seitsemästä uudesta ihmeestä syntyi Yamuna-joen rannalle, ja tutustu yksityiskohtaisiin kuvituksiimme valtavasta rakennuksesta.
Sisältökatsaus
- Taj Mahalin rakennustyömaalle virtasi työvoimaa
- Tietoa Taj Mahalista
- Šah Jahan kaivautti kuolleen vaimonsa ylös
- Kesäkuussa Taj Mahalia odottivat ongelmat
- Taitavat käsityöläiset loivat Taj Mahalin perustukset
- Rikkaat juhlivat Taj Mahalin sokkelin ääressä
- Taj Mahalin pystytys vaati valtavasti raaka-aineita
- Taj Mahaliin ei saatu enää marmoria
- Taj Mahalin seinät koristeltiin jalokivillä
- Šah Jahan oli unohtanut itsensä
Arkkitehdit Mir Abd al-Karim ja Makramat Khan katselivat huolestuneen näköisinä Agran halki kiemurtelevaa Yamunajokea. Miljoonat hindut pitivät jokea pyhänä, ja monet matkustivat Agraan ripottelemaan kuolleiden läheistensä tuhkan Yamunaan. Yli 1 300 kilometriä pitkä Gangesin sivujoki oli kuitenkin myös hengenvaarallinen.
Agran läpi kulkiessaan parisataa metriä leveä Yamuna muutti monin paikoin hyvin jyrkästi suuntaansa. Kun Himalajan huipuilta valuvat sulamisvedet täyttivät joenuoman elokuun tienoilla, Yamuna tulvi niin, että vesi nousi usein sadan metrin päähän. Pahimmissa tapauksissa joki vei mukanaan kaiken tielleen osuvan: talot, ihmiset ja jopa isot palatsit.
Silti Intian suurmogulien valtakunnan hallitsija halusi rakentaa valtavan mausoleumin juuri tänne Yamunan mutkaan. Mir Abd al-Karim ja Makramat Khan tiesivät, että heillä oli edessään elämänsä suurin haaste.
Šah Jahan odotti arkkitehtiensa näkemyksiä punaisen katoksen viileässä varjossa. Suurmoguli, jonka nimi merkitsi maailman kuningasta, oli tottunut saamaan tahtonsa läpi, mutta hänkin ymmärsi, että nyt kyseessä oli todella kunnianhimoinen suunnitelma.

Mumtaz Mahal oli 20 vuoden ajan Šah Jahanin lempivaimo. Hän kuoli synnyttäessään parin 14:ttä lasta.
Suurmogulin rakkain vaimo Mumtaz Mahal oli menehtynyt aiemmin samana kesänä 1631. Surun murtama Šah Jahan oli vannonut rakentavansa hänelle hautamuistomerkin, joka ylittäisi suuruudessaan ja kauneudessaan kaikki mogulien valtakunnan mausoleumit.
Vaikka Šah Jahan oli muslimi, hän halusi rakennuttaa lempivaimonsa viimeisen leposijan hindujen pyhän joen varrelle. Silloin kaikki ohi purjehtivat voisivat ihailla mausoleumia – ja Šah Jahanin mahtia.
Rakennuksen oli myös tarkoitus heijastaa Intian monikulttuurisuutta. Suunnitelmissa oli persialaisvaikutteisia sipulikupoleita, islamilaista kalligrafiaa, tiukkaa hindulaista symmetriaa ja klassinen mogulien puisto kanavineen ja suihkulähteineen.
Kysymys kuului, kuinka satoja tonneja painava mausoleumi pystyttäisiin rakentamaan mutaisen joen rannalle, missä tuhoisat tulvat olivat vuosittainen ongelma. Suurmoguli katsoi odottaen arkkitehteihinsa.
Inspiraatiota kaikkialta Intiasta
Šah Jahan halusi luoda mestariteoksen, jossa näkyvät kaikki hänen monipuolisen valtakuntansa kulttuurit. Taj Mahalissa onkin piirteitä muun muassa hinduilta, muslimeilta ja persialaisilta.

Muslimien marmoria
Valkoinen marmori oli perinteisesti varattu muslimipyhimyksille. Innokas rakennuttaja Šah Jahan käytti sitä kuitenkin runsaasti esimerkiksi isänsä hautamuistomerkissä Lahoressa ja Taj Mahalissa Agrassa.
Persialainen kupoli
Sipulikupoli, joka on keskeltä leveämpi kuin juurestaan, heijastelee persialaista rakennustyyliä.
Muslimien minareetit
Taj Mahalia ympäröivät minareetit symboloivat moskeijaa ja siten pyhää rukouspaikkaa. Taj Mahal sai niitä symmetrian vuoksi yhden joka nurkkaan, ja niissä kussakin on kolme eteläaasialaistyylistä parveketta.
Hindulaista symmetriaa
Taj Mahal on rakennettu symmetrisesti noudattaen hindulaista neljän elementin – veden, tulen, maan ja ilman – tasapainoa. Rakennuksen joka sivulla on yhtä monta ovea ja sivurakennelmaa. Myös huonejako on symmetrinen.
Hindulaisia kupoleita
Torneissa on pienet kupolit, joista käytetään nimitystä chhatri. Ne ovat perinteinen hindulaisen arkkitehtuurin koriste.
Persialaisia kaaria
Suippokaarikattoiset sivulta avoimet holvit nimeltä iwan ovat peräisin persialaisesta rakennusperinteestä. Rakenteiden paino jakautuu tasaisesti kaaria myöten aina perustuksiin asti.
Ottomaanien/persialaisten puutarha
Mogulit omaksuivat persialaisen tavan rakentaa mausoleumin yhteyteen puutarhan. Ottomaanien tapaan mausoleumi rakennettiin puutarhan keskelle.
Muslimien kukkia ja kalligrafiaa
Hindutemppeleissä on värikkäitä jumalien ja demonien kuvia, mutta Taj Mahalin seinät on koristeltu geometrisilla kuvioilla, kukilla ja kalligrafialla muslimien ja persialaisten perinteiden mukaisesti.
Taj Mahalin rakennustyömaalle virtasi työvoimaa
Mir Abd al-Karim ja Makramat Khan hahmottelivat suunnitelmaansa: Maailman kaunein mausoleumi voitaisiin rakentaa kivistä muurattujen pylväiden varaan. Pylväät kaivettaisiin syvälle maahan ja maapohjaa niiden ympärillä vahvistettaisiin. Ajatus oli uskallettu, mutta Šah Jahan hyväksyi suunnitelman.
Pian arkkitehtien ja suurmogulin tapaamisen jälkeen syksyllä 1631 Yamunan pinta alkoi laskea ja alkoi kuiva kausi. Parissa kuukaudessa joen rantamaa kuivui riittävästi, jotta rakennustyöt saattoivat alkaa.
Arkkitehdit avustajineen merkitsivät punaiseen maahan valkoisella liidulla rakennustyömaan eri alueet. Niiden koko oli yhteensä noin 176 000 neliömetriä eli yli 17 hehtaaria.
Huhut suuresta rakennusurakasta levisivät koko Intiaan, ja seuraavina kuukausina työläisiä virtasi Agraan kaikkialta. Ensimmäisinä tuli pääasiassa kouluttamattomia ihmisiä, joille annettiin tehtäväksi kaivaa 300 x 150 metrin kuoppa perustuksia varten. Kaivutöissä oli päivittäin 5 000 ihmistä. Osasta kaivettua maata rakennettiin suojamuuri Yamunajokea vastaan.
Monet työläiset tulivat perheineen, sillä rakentaminen kestäisi vuosia. Suurin osa asettui asumaan läheiseen Mumtazabadin kaupunkiin.
Šah Jahanin määräyksestä kaupunkiin rakennettiin kaksi risteävää päätietä, jotka rajasivat sinne neljä erillistä kauppa-aluetta.
Symmetrisestä kaupungista oli tarkoitus tulla lopullisen mausoleumialueen eteläinen osa. Mausoleumin valmistuttua pyhiinvaeltajat voisivat käydä siellä kauppaa ja majoittua sen vierastaloihin.
Mumtazabad alkoi pian elää omaa elämäänsä, ja ihmisvilinä täytti sen neljä torialuetta päivittäin. Kaupungin jatkuvan hälinän taustalla kuului taukoamaton rakennustöiden meteli.
Tietoa Taj Mahalista
- 40 Marmoria on koristeltu 40 erilaisella jalo- ja puolijalokivilajilla. Niitä on käytetty eniten etenkin mausoleumin sisätiloja koristavissa kukkaköynnöksissä.
- 600 Yhden ainoan mausoleumin seinän koristeluista on löydetty 600 koristetaiteilijan puumerkit.
- 22 Taj Mahalin rakentaminen perustuksien aloittamisesta viimeisten koristelujen valmistumiseen kesti 22 vuotta. Viimeisiä valmistuneita osia oli joen vastarannan puutarha.

Symmetrian helmi
Nykyisin Taj Mahalin alue on 17 hehtaaria, mutta tutkijoiden mukaan
se on alun perin ollut isompi. Kaikkea rakentamista ohjasi tiukka
symmetria, jonka tarkoitus oli tehdä Taj Mahalista sekä visuaalisesti
että symbolisesti maailman kaunein mausoleumi.
Tietoa arkkitehtuurista
- Koko alueen pinta-ala on 176 000 m2 eli noin 17 hehtaaria.
- Puutarhojen ala on yli 92 000 m2.
- Puutarhat, kanavat ja rakennukset on rakennettu symmetrisen ruudukon muotoon.
- Moguleille pyhä luku 4 toistuu rakennelmassa monin tavoin.
Šah Jahan kaivautti kuolleen vaimonsa ylös
8. tammikuuta 1632 kaikki kuitenkin pysähtyi. Työläiset laskivat lapionsa, kauppiaat sulkivat kojunsa, ja ensimmäistä kertaa kuukausiin rakennusalueella oli hiljaista. Kaikki kokoontuivat hartaaseen rukoukseen, kun valtava kulkue lähestyi hitaasti etelästä.
Sen kärjessä ratsasti prinssi Šah Shuja, Šah Jahanin poika. Prinssin takana tulivat kullalla ja sametilla koristeltujen norsujen selässä muut kuningasperheen jäsenet ja ylin aateli.
Kaikki olivat pukeutuneet valkoiseen, hautajaisten symboliseen väriin.
Norsujen takana marssi tuhansia sotilaita kantaen valkoisia viirejä, ja heidän keskellään kymmenen miestä kantoi katettua kultaista jalustaa, jolla lepäsi Mumtaz Mahalin ruumis.
Täysin tapojen vastaisesti Šah Jahan oli kaivanut lempivaimonsa ruumiin 700 kilometrin päässä Burhanpurissa sijaitsevasta haudasta tuodakseen sen mausoleumiin, mutta kukaan ei rohjennut arvostella suurmogulin päätöstä.
Seurasi seremonia, jossa pyhät miehet lukivat katkelmia Koraanista ja Mumtaz Mahal haudattiin uudelleen tulevan mausoleumin viereen.
Kesäkuussa Taj Mahalia odottivat ongelmat
Hautajaisten jälkeen rakennustyöt jatkuivat jälleen kovalla tohinalla, vaikka tammikuussa 1632 lämpötila nousi jopa 38 asteeseen. Hiekkaa ja maata lapioitiin härkien vetämiin kärryihin ja vietiin kaupungin ulkopuolella olevaan maavarastoon. Kahteen kuukauteen ei ollut satanut, ja kaikkialla pyörteili punainen pöly.
Keväällä kaivutyö eteni joenpenkan erilaisten kerrostumien läpi. Työtä tehtiin kilpaa aikaa vastaan, sillä kesäkuussa monsuunituuli toisi Agraan rankat sateet, jolloin rakennuspaikka muuttuisi mutavelliksi.
Jos Yamuna tulvisi rajusti, se voisi jopa viedä keskeneräiset perustukset mennessään. Šah Jahanin kronikoitsijan Lahorin mukaan työläisistä otettiin kaikki irti: ”Kaivajat lapioivat maata vahvoilla käsivarsillaan ja rautaisilla kourillaan taukoamatta veden tasolle.”
Lopulta kaivannon pohja oli 12 metrin syvyydessä eli joenpohjan tasolla. Oli tullut aika pystyttää arkkitehtien ehdottamat tukipilarit ja käynnistää varsinainen rakentaminen.
”Taitavat muurarit ja arkkitehdit, jotka jo tunnettiin vaikuttavista aikaansaannoksistaan, rakensivat nyt kivistä ja laastista maan tasolle yltävän vakaan pohjan”, Lahori kuvaili.
Taitavat käsityöläiset loivat Taj Mahalin perustukset
Ensimmäiseksi rakennettiin mahonkiarkut, jotka upotettiin vielä syvemmäs joenpohjan alapuolella olevaan vakaaseen maaperään asti.
Arkut täytettiin soralla ja kivimurskeella sekä vedenkestävällä laastilla, joka jähmettyessään sitoi kiviaineksen.
Tukipilareita alettiin rakentaa arkkujen päälle, ja sitä mukaa kuin niiden korkeus kasvoi, niiden väliin lapioitiin tiiviisti soraa. Perustuksiin tehtiin kivestä ja vedenkestävästä laastista myös salaojitus, jotta sorakerrokseen mahdollisesti tunkeutuva Yamunan vesi valuisi putkia pitkin pois.
Kun kaivanto oli täytetty, ryhdyttiin rakentamaan sokkelia tiilistä ja hiekkakivilaatoista. Tiilet laivattiin paikalle jokea pitkin, mutta hiekkakivilohkareet tuotiin härkävankkureilla.
Hiekkakivet vietiin työmaan pajoihin, joissa taitavat kivenhakkaajat halkoivat niistä rautatankojen avulla ohuita ja sileitä laattoja.
Sitten kaksi miestä sitoi parimetrisen laatan köyden avulla kiinni vahvaan bambutankoon, nosti tangon hartioilleen ja kantoi laatan sokkelin luo.
Siellä se kiinnitettiin paikoilleen muihin laattoihin tappien ja rautahakojen avulla Lahorin mukaan erittäin taitavasti: ”Hiekkakivilaatat oli lohkottu niin tasaisesti ja liitetty toisiinsa niin suurella käsityötaidolla, että niiden välissä ei huomannut minkäänlaisia rakoja edes läheltä tarkasteltuna.”
Työntekijöiden uurastus ei mennyt hukkaan, sillä sokkeli ehdittiin saada valmiiksi ennen sadekautta.
Rikkaat juhlivat Taj Mahalin sokkelin ääressä
Kesäkuussa 1632 suurmoguli vietti ensimmäistä ursia eli rakkaan vaimonsa kuoleman vuosipäivää. Hoviväki, pyhät miehet ja aatelisto oli kutsuttu juhliin, jotka järjestettiin suurelle sokkelille pystytettyjen katosten alla.
Tuhannet palvelijat tarjoilivat päiväkausien ajan syötävää ja juotavaa lukuisille miespuolisille vieraille, jotka makoilivat tyytyväisinä pehmeillä silkkityynyillä.
Hieman etäämmällä naispuoliset vieraat nauttivat samoista tarjoiluista rajatussa puutarhassa, missä maa oli peitetty värikkäillä matoilla. Työmaan lähes 20 000 työntekijää saivat sekin hetken hengähtää ja nauttia juhla-aterian.
Suurmogulin persialaisen hovikronikoitsijan Jalal-ud-Din Tabataba’in mukaan Mumtaz Mahalia muistettiin asianmukaisella tavalla: ”Pyhät miehet olivat seremonioissa koko yön ja päivän. He lukivat Koraania, ensimmäistä suuraa ja rukouksia kuolleiden puolesta.”
Tabataba’i kirjoitti myös, että juhlan kunniaksi Šah Jahan antoi ”ruokaa köyhille ja almuja tarvitseville”. Hän jakoi pois yhteensä valtavat 50 000 rupiaa.
Taj Mahalin pystytys vaati valtavasti raaka-aineita
Juhlat olivat tuskin ohi, kun työ taas jatkui. Suurmoguli seurasi kärsimättömänä mausoleumin marmorisen jalustan ja itse mausoleumin sekä kahden sivurakennuksen – moskeijan ja vierastalon – rakentamista. Kaikkien seinien runko sekä suuret rakennustelineet muurattiin punatiilistä.
Laskelmien mukaan tiiliä tarvittiin niin paljon, että pelkän päärakennusta ympäröivän rakennustelineen purkaminen kestäisi kokonaisen vuoden.
Šah Jahan kuitenkin ratkaisi ongelman päättämällä, että kun rakennustyö olisi valmis, jokainen saisi viedä mukanaan niin paljon tiiliä kuin tarvitsi omaan käyttöönsä. Legendan mukaan teline hävisikin yhdessä yössä.
Todellisuudessa telineissä käytettyjä tiiliä käytettiin uudestaan moskeijan ja vierastalon rakentamiseen, joten rakennustelineiden tiilet katosivat kuin itsestään työn edetessä.
Tiilien lisäksi rakentamisessa tarvittiin tonneittain valkoista marmoria. Mausoleumin noin kuusi metriä korkea jalusta, suuri kupoli ja seinät oli kaikki tarkoitus kattaa kalliilla marmorilla.

Intiassa marmoria työstetään yhä 1600-luvun tapaan kaarisahalla, jossa teränä on kuparilanka.
Tiiliä valmistettiin paikallisesti, mutta marmoria jouduttiin tuomaan Makranan kaupungin louhokselta 400 kilometrin päästä.
Jokaisen kuorman kuljettamiseen tarvittiin 30 härkää, ja kun lasti saapui, kymmenettuhannet työläiset ja tuhat norsua raatoivat saadakseen marmorin paikoilleen nerokkaan palkeista, taljoista ja väkipyöristä kootun järjestelmän avulla.
Šah Jahan antoi rakennuttaa maarampin, jotta rakennusmateriaalien kuljettaminen ylös helpottuisi.
Ramppia jatkettiin ja korotettiin sitä mukaa kuin rakennus kohosi yhä korkeammalle, ja 12 vuodessa ramppi venyi 16 kilometrin pituiseksi. Ramppia varten oli purettava kokonaisia kortteleita, sillä se kulki suoraan Agran halki.
Taj Mahaliin ei saatu enää marmoria
Rampin ansiosta työ eteni rivakasti, mutta sitten ilmaantui uusi ongelma: marmorilouhoksella ei enää pysytty rakennustyön tahdissa ja marmori uhkasi loppua kesken.
Syyskuussa 1632 osan Makranan louhoksesta omistava aatelismies Raja Singh sai kirjallisen määräyksen, jonka mukaan hänen oli asetettava käyttöön kaikki Makranan kivenhakkaajansa.
Hänelle ilmoitettiin, että asia oli ensiarvoisen tärkeä eikä hän saanut missään tapauksessa poiketa määräyksestä.
Sama karu tyyli kaikui vuosien 1633 ja 1637 uusissa määräyksissä, joiden mukaan Singhin piti lähettää ”jokainen vapaa kivenhakkaaja Makranan kuninkaallisten edustajien luo”. Suurmoguli halusi saada rakennustyöt valmiiksi, eikä materiaalipula saanut jarruttaa niitä.

Miksei Taj Mahal ole keskellä?
Historioitsijat pohtivat vuosikausia sitä, miksi Taj Mahalin muurit aukeavat Yamunajoelle ja miksi se sijaitsee puutarhan päässä eikä keskellä, kuten
vanhat kuvaukset kertoivat. Vuonna 1994 arkeologit löysivät vastarannalta toisen puutarhan, joten mausoleumi on kuin onkin alun perin ollut keskellä.
Kuutamopuutarha
Vuonna 1994 löytyi umpeenkasvanut ja unohtunut puutarha.
Yamunajoki
Taj Mahal
Mausoleumi on kahden puutarhan keskellä.
Char Bagh
Vanha puutarha on tunnettu aina.
Taj Mahalin seinät koristeltiin jalokivillä
Perustukset, hiekkakivisokkeli ja marmorijalusta olivat todistaneet vakautensa useiden sadekausien aikana, joten arkkitehdit, insinöörit ja Šah Jahan saattoivat rauhallisin mielin edetä seuraavaan vaiheeseen. Se oli 73 metriä korkea varsinainen hautamonumentti.
Monumentin seinistä tehtiin useiden metrien paksuiset, jotta ne olisivat riittävän vahvat kannattelemaan tulevia kupoleja. 13 000 tonnia painavan suuren sipulikupolin lisäksi tarkoitus oli rakentaa pienempiä kupoleita. Kupolien painon jakamiseksi rakennettiin 28 iwania eli yhdeltä sivulta avointa suippokaarista holvisyvennystä. Vaikka ne näyttivät hennoilta, paino välittyi niiden kautta tasaisesti huipuilta perustuksille asti.
Mausoleumin hiekkakiviset rakenteet peitettiin marmorilaatoilla. Sitä mukaa kuin valkoiset seinät kohosivat korkeuksiin, kalligrafit ja jalokivisepät aloittivat koristelu-urakkansa. Työmaalle saatiin Persiasta maailman taitavimpia kalligrafeja, jotka koristelivat seinäpintoja ja kaaria pikkutarkasti mustasta marmorista työstetyillä arabialaisilla kirjaimilla, joista muodostui Koraanin säkeitä.
Jalokiviseppiä puolestaan tuli Euroopasta ja Lähi-idästä, ja he valitsivat kauneimmat jalo- ja puolijalokivet afganistanilaisesta sinisestä lapis latsulista kiinalaiseen syvänvihreään jadeen. Kivet työstettiin niin, että ne sopivat täydellisesti niitä varten marmoriseiniin kaiverrettuihin koloihin.
Šah Jahan oli unohtanut itsensä
Rakennuksen katolle rakennettiin pääkupoli sekä pienempiä kupoleita. Ne muurattiin tiilistä paksulla kerroksella kalkista, vedestä ja hiekasta valmistettua laastia, jota tuhannet naiset kuljettivat telineitä pitkin ylös.
Kalkkilaastin ansiosta ei tarvittu muita tukirakenteita kuin iwanit. Kupolien sisä- ja ulkopinta verhoiltiin marmorilla.
Mausoleumin 35 metriä korkean suuren kupolin valmistuttua alkoi sivurakennusten rakentaminen. Šah Jahan oli itse suunnitellut Taj Mahaliin kaksi symmetristä sivurakennusta.
Niihinkin tuli kupolit, joiden sisäseinät tosin peitettiin valkoisella kipsillä eikä marmorilla, kuten muissa kupoleissa. Sitten alettiin istuttaa valtavaa puutarhaa ja rakentaa sen kanavia ja suihkulähteitä. Myös puutarhasta piti tehdä täysin symmetrinen.

Suurmogulin oma sarkofagi on ainoa epäsymmetrinen asia Taj Mahalissa.
Lopulta valmistuivat myös puutarhan muuri ja suuri sisääntuloportti, ja kun pitkä maaramppikin oli purettu, Taj Mahal oli valmis vihittäväksi. 6. helmikuuta 1653 Šah Jahan järjesti suuret juhlat, joissa hän juhlisti jälleen myös Mumtaz Mahalin kuoleman vuosipäivää, joskin neljä kuukautta liian aikaisin. Lopultakin tämä pääsisi viimeiseen lepopaikkaansa.
Muutama vuosi Taj Mahalin valmistumisen jälkeen Šah Jahanin aika alkoi lähetä loppuaan.
Kun hän sairastui vuonna 1658, hänen poikansa Aurangzeb otti vallan ja heitti isänsä vankilaan, missä tämä kuoli kahdeksan vuotta myöhemmin.
Aurangzeb hautasi isänsä tämän rakkaan Mumtaz Mahalin viereen. Jälkikäteen lisätty Šah Jahanin sarkofagi onkin ainoa epäsymmetrinen elementti koko Taj Mahalissa.