Šaahi-timantti
Haaremista paennut eunukki sai aikaan kansainvälisen kriisin, jonka sovitteluun käytettiin isoa timanttia.

Šaahi-timantti neuvostoliittolaisessa postimerkissä vuodelta 1971.
Eunukki sai aikaan kriisin
Teheranin ilmapiiri oli voimakkaasti venäjävastainen vuoden 1829 alussa. Vuotta aiemmin Persia oli kärsinyt tappion sodassa Venäjää vastaan ja joutunut Turkmantšain rauhassa luovuttamaan Venäjälle useita pohjoisia maakuntiaan. Venäläinen kirjailija, säveltäjä ja diplomaatti Aleksandr Gribojedov oli saapunut Teheraniin tavoitteenaan kohentaa naapurivaltioiden välejä.
Kaikki meni kuitenkin alusta alkaen pieleen. Armenialainen eunukki oli paennut šaahin haaremista kahden armenialaisnaisen kanssa, ja seurue anoi venäläisdelegaatiolta turvapaikkaa. Rauhansopimuksen ehtojen mukaan armenialaisten piti saada palata koteihinsa vapaasti, ja Gribojedov kieltäytyi luovuttamasta seuruetta persialaisille. Tämän seurauksena vihainen väkijoukko hyökkäsi delegaation kimppuun. Sekä Gribojedov että eunukki saivat surmansa.
Šaahi Fath Ali oivalsi, että tilanne voisi kärjistyä syväksi kriisiksi, ja lähetti lapsenlapsensa prinssi Hosrow Mirzan Pietariin, jossa tämä lahjoitti keisari Nikolai I:lle arvokkaan timantin. Lahja ilmeisesti onnistui pehmittämään keisarin niin, että Venäjä ei kostanut diplomaattinsa kuolemaa. Jalokiveä alettiin nimittää Šaahi-timantiksi, ja se on nykyisin Moskovassa Kremlissä. Armenialaisten naisten kohtalo jäi hämärän peittoon.