Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Šaahi-timantti neuvostoliittolaisessa postimerkissä vuodelta 1971.

Tekniikka - Raaka-aineet

Šaahi-timantti

Haaremista paennut eunukki sai aikaan kansainvälisen kriisin, jonka sovitteluun käytettiin isoa timanttia.

Eunukki sai aikaan kriisin

Teheranin ilmapiiri oli voimakkaasti venäjävastainen vuoden 1829 alussa. Vuotta aiemmin Persia oli kärsinyt tappion sodassa Venäjää vastaan ja joutunut Turkmantšain rauhassa luovuttamaan Venäjälle useita pohjoisia maakuntiaan. Venäläinen kirjailija, säveltäjä ja diplomaatti Aleksandr Gribojedov oli saapunut Teheraniin tavoitteenaan kohentaa naapurivaltioiden välejä.

Kaikki meni kuitenkin alusta alkaen pieleen. Armenialainen eunukki oli paennut šaahin haaremista kahden armenialaisnaisen kanssa, ja seurue anoi venäläisdelegaatiolta turvapaikkaa. Rauhansopimuksen ehtojen mukaan armenialaisten piti saada palata koteihinsa vapaasti, ja Gribojedov kieltäytyi luovuttamasta seuruetta persialaisille. Tämän seurauksena vihainen väkijoukko hyökkäsi delegaation kimppuun. Sekä Gribojedov että eunukki saivat surmansa.

Šaahi Fath Ali oivalsi, että tilanne voisi kärjistyä syväksi kriisiksi, ja lähetti lapsenlapsensa prinssi Hosrow Mirzan Pietariin, jossa tämä lahjoitti keisari Nikolai I:lle arvokkaan timantin. Lahja ilmeisesti onnistui pehmittämään keisarin niin, että Venäjä ei kostanut diplomaattinsa kuolemaa. Jalokiveä alettiin nimittää Šaahi-timantiksi, ja se on nykyisin Moskovassa Kremlissä. Armenialaisten naisten kohtalo jäi hämärän peittoon.

Lue myös:

Pius XII holokausti Vatikaani
Holokausti

Vatikaanin muistio: Juutalaiset liioittelevat natsien juutalaisvainoja

2 minuuttia
Aseet

Italialainen keksi automaattikiväärin

1 minuuttia
Historianet.fi-sivusto

Ja voittaja on...

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota