Orlov-timantti

Venäläisen kreivi Orlovin timantti ei saanut keisarinnaa heltymään.

Orlovin timantin kopio Münchenissa Reich der Kristalle -museossa.

Varastettu silmä

Kuuluisiin timanttiin liitetään monenlaisia taruja ja uskomuksia. Kerrotaan, että Orlov-timantti (189,62 karaattia) oli alun perin intialaisessa Srirangamin temppelissä sijaitsevan jumalpatsaan toinen silmä.

Temppeliä ympäröivät suojamuurit, eikä kristittyjen sallittu mennä sinne. Eräs Ranskan armeijan sotilaskarkuri kääntyi kuitenkin hinduksi ja sai luvan vierailla temppelissä. Eräänä yönä hän kaivoi patsaan toisen silmän irti ja pakeni timantti mukanaan.

Venäläinen kreivi kiinnostui timantista

Timantin saapumisesta Eurooppaan on kirjallisia todisteita. Useiden omistajanvaihdosten jälkeen sen osti venäläinen kreivi Grigori Grigorjevitš Orlov. Hän lahjoitti sen jumaloimalleenl prinsessa Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst-Dornburgille.

Prinsessa ei kuitenkaan vastannut Orlovin tunteisiin ja avioitui vuonna 1745 toisen kanssa. Hänet tunnetaan paremmin Venäjän keisarinna Katariina Suurena.

Orlov ei kuitenkaan saanut timanttia takaisin, sillä Katariina istutti sen valtikkaan. Toiveissaan pettyneen kreivin mieltä lienee kuitenkin hivellyt tieto siitä, että timanttia alettiin kutsua hänen mukaansa. Keisarinna myös lahjoitti hänelle erään Pietarissa sijaitsevan palatsin.

Tarina ei kerro, mitä patsaan toiselle silmälle tapahtui. Tutkijoiden mukaan Koh-i-Noor on kuitenkin oikeastikin voinut toimia patsaan silmänä.