Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orlovin timantin kopio Münchenissa Reich der Kristalle -museossa.

Tekniikka - Raaka-aineet

Orlov-timantti

Venäläisen kreivi Orlovin timantti ei saanut keisarinnaa heltymään.

Varastettu silmä

Kuuluisiin timanttiin liitetään monenlaisia taruja ja uskomuksia. Kerrotaan, että Orlov-timantti (189,62 karaattia) oli alun perin intialaisessa Srirangamin temppelissä sijaitsevan jumalpatsaan toinen silmä.

Temppeliä ympäröivät suojamuurit, eikä kristittyjen sallittu mennä sinne. Eräs Ranskan armeijan sotilaskarkuri kääntyi kuitenkin hinduksi ja sai luvan vierailla temppelissä. Eräänä yönä hän kaivoi patsaan toisen silmän irti ja pakeni timantti mukanaan.

Venäläinen kreivi kiinnostui timantista

Timantin saapumisesta Eurooppaan on kirjallisia todisteita. Useiden omistajanvaihdosten jälkeen sen osti venäläinen kreivi Grigori Grigorjevitš Orlov. Hän lahjoitti sen jumaloimalleenl prinsessa Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst-Dornburgille.

Prinsessa ei kuitenkaan vastannut Orlovin tunteisiin ja avioitui vuonna 1745 toisen kanssa. Hänet tunnetaan paremmin Venäjän keisarinna Katariina Suurena.

Orlov ei kuitenkaan saanut timanttia takaisin, sillä Katariina istutti sen valtikkaan. Toiveissaan pettyneen kreivin mieltä lienee kuitenkin hivellyt tieto siitä, että timanttia alettiin kutsua hänen mukaansa. Keisarinna myös lahjoitti hänelle erään Pietarissa sijaitsevan palatsin.

Tarina ei kerro, mitä patsaan toiselle silmälle tapahtui. Tutkijoiden mukaan Koh-i-Noor on kuitenkin oikeastikin voinut toimia patsaan silmänä.

Lue myös:

Pius XII holokausti Vatikaani
Holokausti

Vatikaanin muistio: Juutalaiset liioittelevat natsien juutalaisvainoja

2 minuuttia
Aseet

Italialainen keksi automaattikiväärin

1 minuuttia
Historianet.fi-sivusto

Ja voittaja on...

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota