Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

1800-luvulla Kaspianmeren rannalle Bakuun nousi öljyn­poraustorneja vieri viereen.

Tekniikka - Raaka-aineet

Öljy: Koska öljystä tuli arvokasta?

Öljy on ollut kauan tunnettu luonnonvara, mutta milloin varsinainen öljykuume alkoi levitä?

Babyloniassa tehtiin asfalttia öljystä

Antiikin lähteiden mukaan öljyä käytettiin jo 4 000 vuotta sitten Babyloniassa, jossa siitä tehtiin asfalttia. Myös entisaikain Kiinassa käytettiin öljyä, jota saatiin muun muassa poraamalla. Vuo­delta 347 tunnetaan paikka, josta on porattu öljyä 240 metrin syvyydestä bambusta tehdyillä porilla.

Öljy – musta kulta

Öljyä on siis käytetty jo pitkään, mutta siitä tuli arvokasta "mustaa kultaa" vasta 1800-luvulla. Kanadalainen Abraham Pineo Gesner keksi vuonna 1846, miten öljystä voi jalostaa petrolia, ja kun petrolilamput yleistyivät, öljyn kysyntä maailmalla nousi huimasti.

Öljykuume houkutteli onnenonkijoita

Petrolilamput olivat pääasiallinen valon­lähde Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa seuraavien 50 vuoden ajan, kunnes keksittiin hehkulamppu. Petrolia saatiin varsinkin Bakusta Kaspianmeren rannalta, missä Venäjän keisarit hallitsivat öljylähteitä.

Kanadassa ja Yhdysvalloissa yksityiset alkoivat etsiä öljyä 1850-luvun jälkipuoliskolla. Uudet esiintymät houkuttelivat tuhansia rikastumisesta haaveilevia onnenonkijoita, ja Amerikassa levisi kultakuumeen tapainen öljykuume. Polttomoottorin keksiminen kasvatti öljyn kysyntää entisestään, joten öljy on myös pysynyt arvokkaana.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota