Öljy: Koska öljystä tuli arvokasta?

Öljy on ollut kauan tunnettu luonnonvara, mutta milloin varsinainen öljykuume alkoi levitä?

1800-luvulla Kaspianmeren rannalle Bakuun nousi öljyn­poraustorneja vieri viereen.

Babyloniassa tehtiin asfalttia öljystä

Antiikin lähteiden mukaan öljyä käytettiin jo 4 000 vuotta sitten Babyloniassa, jossa siitä tehtiin asfalttia. Myös entisaikain Kiinassa käytettiin öljyä, jota saatiin muun muassa poraamalla. Vuo­delta 347 tunnetaan paikka, josta on porattu öljyä 240 metrin syvyydestä bambusta tehdyillä porilla.

Öljy – musta kulta

Öljyä on siis käytetty jo pitkään, mutta siitä tuli arvokasta "mustaa kultaa" vasta 1800-luvulla. Kanadalainen Abraham Pineo Gesner keksi vuonna 1846, miten öljystä voi jalostaa petrolia, ja kun petrolilamput yleistyivät, öljyn kysyntä maailmalla nousi huimasti.

Öljykuume houkutteli onnenonkijoita

Petrolilamput olivat pääasiallinen valon­lähde Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa seuraavien 50 vuoden ajan, kunnes keksittiin hehkulamppu. Petrolia saatiin varsinkin Bakusta Kaspianmeren rannalta, missä Venäjän keisarit hallitsivat öljylähteitä.

Kanadassa ja Yhdysvalloissa yksityiset alkoivat etsiä öljyä 1850-luvun jälkipuoliskolla. Uudet esiintymät houkuttelivat tuhansia rikastumisesta haaveilevia onnenonkijoita, ja Amerikassa levisi kultakuumeen tapainen öljykuume. Polttomoottorin keksiminen kasvatti öljyn kysyntää entisestään, joten öljy on myös pysynyt arvokkaana.