Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Erikoisesta ruskeasta kivestä tuli maailman suurin hiotuin timantti, Golden Jubilee.

Tekniikka - Raaka-aineet

Kultajuhlatimantti

Erikoisesta ruskeasta kivestä tuli Thaimaan kuninkaan omistama timantti.

Ruma ankanpoikanen

Taloudellinen lama, joka alkoi Wall Streetin pörssiromahduksesta vuonna 1929, levisi pian muualle maailmaan ja vei pohjan myös timanttimarkkinoilta.

Vuonna 1932 Etelä-Afrikassa suljettiin rikas Premier-kaivos, jonka Thomas Cullinan oli perustanut vuonna 1903. Lähistöllä olevalla Zonderwaterin maatilalla alettiin jakaa ruokaa entisille kaivostyöläisille, jota nämä eivät olisi kuolleet nälkään. Vuosina 1941–1945 britit säilyttivät alueella italialaisia sotavankeja, jotka majailivat joko lähes tyhjässä kaivoskaupungissa tai entiselle golfkentälle pystytetyissä teltoissa.

Sodan jälkeen 30 000 italialaista sai luvan jäädä Etelä-Afrikkaan, ja osa heistä ryhtyi kaivostyöläisiksi, kun timanttiyhtiö De Beers päätti avata kaivoksen uudelleen timanttien maailmankaupan jälleen elpyessä.

Nimetön ruskea timantti

Vuonna 1966 kaivoksesta löydettiin suuri raakatimantti, joka oli väriltään erikoisen ruskea. Asiantuntijat pitivät sitä arvottomana. Nimetön ruskea, kuten timanttia kutsuttiin, siirtyi yhdelle maailman johtavista timantinhiojista. Antwerpenissä toimiva Gabriel Tolkowsky halusi kokeilla sillä uusia hiontatekniikoita.

Kahden vuoden kokeilujen ja työskentelyn jälkeen raakatimantista kuoriutui kaunis kellanruskea timantti, jonka paino hiottunakin oli vielä 545,67 karaattia eli 15,37 karaattia enemmän kuin siihen asti maailman suurin timantti.

Vuonna 1995 timantin osti De Beersiltä ryhmä thaimaalaisia liikemiehiä, ja sille annettiin nimeksi Golden Jubilee. Se annettiin Thaimaan kuninkaalle Bhumibol Adulyadejille tämän 50-vuotisen hallitsijauran kunniaksi.

Lue myös:

Raaka-aineet

Timantit: Näin De Beers saavutti maailmanherruuden

7 minuuttia
Sota

Sodan avulla on luotu omaisuuksia

6 minuuttia
Raaka-aineet

Afrikan tähti

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota