Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

John D. Rockefeller

Kuka oli ensimmäinen öljypohatta?

John D. Rockefeller oli köyhä poika, josta tuli muutamassa vuosikymmenessä USA:n rikkain mies. Vaurastumisen salaisuudet olivat öljy ja loistava liikevainu.

Thomas Wakefield Goodspeed

Ensimmäinen öljyllä itselleen jättiomaisuuden luonut oli yhdysvaltalainen liikemies John D. Rockefeller. Hän osoitti jo nuorena hyvää bisnesvainua, ja kun hän 1860-luvulla huomasi, että maaöljy alkoi yhä useammin korvata valaanrasvan polttoaineena, hän hankki itselleen öljynjalostamon Ohiosta Yhdysvalloista.

Rockefeller menestyi öljyntuottajana kekseliäisyytensä ansiosta. Vain noin 60 prosenttia raakaöljystä pystyttiin hyödyntämään petrolin valmistukseen, ja useimmissa öljynjalostamoissa loput hävitettiin. Rockefeller puolestaan tehosti tuotantoa niin, että sivutuotteina tehtiin muun muassa bensiiniä, voiteluöljyä, pikeä ja parafiinia, jotka voitiin myydä suurella voitolla.

John D. Rockefeller

Rockefellerillä oli 1900-luvun alussa käytännössä öljyntuotannon monopoli Yhdysvalloissa.

© Thomas Wakefield Goodspeed

Auto teki Rockefelleristä upporikkaan

Rockefeller kasvatti vähitellen osuuttaan öljykaupasta ostamalla kilpailijoita ja hyödyntämällä uutta teknologiaa. Lopulta hän hallitsi 90:tä prosenttia USA:n öljymarkkinoista. Rikastumista vauhditti etenkin auton keksiminen, joka lisäsi öljyn kysyntää.

Vuonna 1913 Rockefellerin omaisuus arvioitiin 900 miljoonaksi dollariksi – mikä vastasi kolmea prosenttia Yhdysvaltojen BKT:stä. Rockefeller harjoitti hyväntekeväisyyttä ja tuki muun muassa lääketiedettä, koulutusta ja tieteitä. New Yorkissa sijaitsevassa Rockefeller-yliopistossa on kehitetty esimerkiksi keltakuumerokote, joka toi kehittäjälleen Nobelin palkinnon.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota