Thomas Wakefield Goodspeed
John D. Rockefeller

Kuka oli ensimmäinen öljypohatta?

John D. Rockefeller oli köyhä poika, josta tuli muutamassa vuosikymmenessä USA:n rikkain mies. Vaurastumisen salaisuudet olivat öljy ja loistava liikevainu.

Ensimmäinen öljyllä itselleen jättiomaisuuden luonut oli yhdysvaltalainen liikemies John D. Rockefeller. Hän osoitti jo nuorena hyvää bisnesvainua, ja kun hän 1860-luvulla huomasi, että maaöljy alkoi yhä useammin korvata valaanrasvan polttoaineena, hän hankki itselleen öljynjalostamon Ohiosta Yhdysvalloista.

Rockefeller menestyi öljyntuottajana kekseliäisyytensä ansiosta. Vain noin 60 prosenttia raakaöljystä pystyttiin hyödyntämään petrolin valmistukseen, ja useimmissa öljynjalostamoissa loput hävitettiin. Rockefeller puolestaan tehosti tuotantoa niin, että sivutuotteina tehtiin muun muassa bensiiniä, voiteluöljyä, pikeä ja parafiinia, jotka voitiin myydä suurella voitolla.

John D. Rockefeller

Rockefellerillä oli 1900-luvun alussa käytännössä öljyntuotannon monopoli Yhdysvalloissa.

© Thomas Wakefield Goodspeed

Auto teki Rockefelleristä upporikkaan

Rockefeller kasvatti vähitellen osuuttaan öljykaupasta ostamalla kilpailijoita ja hyödyntämällä uutta teknologiaa. Lopulta hän hallitsi 90:tä prosenttia USA:n öljymarkkinoista. Rikastumista vauhditti etenkin auton keksiminen, joka lisäsi öljyn kysyntää.

Vuonna 1913 Rockefellerin omaisuus arvioitiin 900 miljoonaksi dollariksi – mikä vastasi kolmea prosenttia Yhdysvaltojen BKT:stä. Rockefeller harjoitti hyväntekeväisyyttä ja tuki muun muassa lääketiedettä, koulutusta ja tieteitä. New Yorkissa sijaitsevassa Rockefeller-yliopistossa on kehitetty esimerkiksi keltakuumerokote, joka toi kehittäjälleen Nobelin palkinnon.