Imperiumin jalokivi
Kun maharadža Ranjit Singh makasi vuonna 1839 kuolinvuoteellaan Punjabissa, hän päätti, että Koh-i-Noor, suurin hänen timanteistaan oli lahjoitettava temppelille. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut.
Britit olivat ottamassa Intiaa haltuunsa, ja kun Punjab vuonna 1849 muodollisesti liitettiin osaksi Brittiläistä imperiumia, brittijoukot ottivat haltuunsa myös timantin, jonka katsottiin kuuluvan kuningatar Viktorialle.
Koh-i-Nooria ei kuitenkaan voitu lahjoittaa kuningattarelle suoraan, sillä se olisi ollut liian suuriarvoinen lahja ilman sopivaa luovuttajaa.
Lahjan luovuttajaksi valikoitui vain 13-vuotias maharadža Duleep Singh, joka lähti Lontooseen ojentamaan timantin kuningattarelle merkkinä siitä, että punjabilaiset tunnustivat brittien ylivallan.
Pitkän merimatkan aikana laiva koki useita myrskyjä ja miehistön keskuudessa puhkesi kolera. Nuori maharadža timantteineen pääsi kuitenkin kuningattaren luo.
Duleep Singh eli vuonna 1893 tapahtuneeseen kuolemaansa asti Britanniassa maanpaossa. Hän kävi Intiassa vain kahdella lyhyellä vierailulla, joiden aikana hänen turvallisuuttaan vartioitiin tiukasti.
Koh-i-Noor on yhä Britanniassa. Se on istutettu kruunuun, jota vuonna 2002 kuollut kuningataräiti Elisabeth piti erityistilaisuuksissa.