Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koh-i-Noor

Maailman kuuluisin timantti annettiin lahjaksi Britannian kuningattarelle Viktorialle.

Imperiumin jalokivi

Kun maharadža Ranjit Singh makasi vuonna 1839 kuolinvuoteellaan Punjabissa, hän päätti, että Koh-i-Noor, suurin hänen timanteistaan oli lahjoitettava temppelille. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut.

Britit olivat ottamassa Intiaa haltuunsa, ja kun Punjab vuonna 1849 muodollisesti liitettiin osaksi Brittiläistä imperiumia, brittijoukot ottivat haltuunsa myös timantin, jonka katsottiin kuuluvan kuningatar Viktorialle.

Koh-i-Nooria ei kuitenkaan voitu lahjoittaa kuningattarelle suoraan, sillä se olisi ollut liian suuriarvoinen lahja ilman sopivaa luovuttajaa.

Lahjan luovuttajaksi valikoitui vain 13-vuotias maharadža Duleep Singh, joka lähti Lontooseen ojentamaan timantin kuningattarelle merkkinä siitä, että punjabilaiset tunnustivat brittien ylivallan.

Pitkän merimatkan aikana laiva koki useita myrskyjä ja miehistön keskuudessa puhkesi kolera. Nuori maharadža timantteineen pääsi kuitenkin kuningattaren luo.

Duleep Singh eli vuonna 1893 tapahtuneeseen kuolemaansa asti Britanniassa maanpaossa. Hän kävi Intiassa vain kahdella lyhyellä vierailulla, joiden aikana hänen turvallisuuttaan vartioitiin tiukasti.

Koh-i-Noor on yhä Britanniassa. Se on istutettu kruunuun, jota vuonna 2002 kuollut kuningataräiti Elisabeth piti erityistilaisuuksissa.

Lue myös:

Raaka-aineet

Timantit: Näin De Beers saavutti maailmanherruuden

7 minuuttia
Raaka-aineet

Barodan kuu

2 minuuttia
Aseet

Italialainen keksi automaattikiväärin

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota