Hope-timantti

Hope-suvun kallein perintökalu myytiin ylellisen elämän rahoittamiseksi

Timantti ei kyennyt pelastamaan avioliittoa

Lordi Francis Hope vietti ylellistä elämää. Hän oli mennyt naimisiin yhdysvaltalaisen laulajattaren May Yohén kanssa, ja molemmilla oli kallis maku – itse asiassa niin kallis, että Hope vuonna 1896 oli velkaantunut niin pahoin, että hänet julistettiin vararikkoon.

Vararikosta huolimatta Hopella oli periaatteessa varaa maksaa velkansa. Hän omisti nimittäin jalokivikokoelman, johon kuului yksi 45,52 karaatin timantti. Timantti oli ollut suvun hallussa jo useita sukupolvia, minkä vuoksi se tunnettiinkin Hope-timanttina.

Kun Francis Hope oli perinyt timantin muutamaa vuotta aiemmin, perintöön oli liittynyt kaksi ehtoa: ensinnäkin hänen oli alettava käyttää Hope-suvun sukunimeä (hänen nimensä oli alun perin Henry Francis Pelham-Clinton), ja toiseksi hänen oli luvattava olla koskaan myymättä timanttia.

Hope-timantti toi miljoonilla toivoa

Epätoivoinen lordi kääntyi oikeuden puoleen saadakseen perinnön ehdot kumotuksi, ja vuonna 1901 onnistuikin siinä. Sen jälkeen hän myi timantin hinnalla, joka nykyrahassa vastaisi yli 2,5 miljoonaa euroa.

Toivo avioliiton pelastamisesta oli kuitenkin tuossa vaiheessa jo mennyttä. May Yohé oli jo iskenyt silmänsä toiseen avokätiseen mieheen, ja vuonna 1902 hän erosi Francis Hopesta.