Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuva: De Beers Group

Tekniikka - Raaka-aineet

Eureka

14-vuotiaan pojan tekemä löytö oli lähtölaukaus Etelä-Afrikan timanttikuumeelle.

Onnekas löytö

14-vuotias Erasmus Jacobs oli vuonna 1867 auttamassa isäänsä maatilalla Hopetownin kaupungin lähellä eteläafrikkalaisessa Kapin maakunnassa. Hän piti taukoa puun alla ja näki yhtäkkiä kiven välkehtivän kirkkaasti auringonpaisteessa. Hän poimi sen ylös ja pisti taskuunsa. Hän käytti sitä pelivälineenä ja säilytti sitä muuten sikarilaatikossa.

Eräänä päivänä perhe sai vieraaksi naapurinsa Schalk van Niekerkin, joka oli kuullut Erasmuksen välkehtivästä kivestä. Erasmuksen äiti sanoi, että van Niekerkille, että tämä sai ottaa kiven, jos halusi.

Van Niekerk lähetti kiven asiantuntijoille arvioitavaksi, ja nämä vahvistivat, että kyseessä oli 21,25 karaatin timantti. Sitä alettiin kutsua Eurekaksi, ja se oli esillä vuoden 1867 maailmannäyttelyssä. Pariisissa. Eurekaa pidetään ensimmäisenä Etelä-Afrikasta löydettynä timanttina. Etelä-Afrikka on nykyisin yksi suurimmista timanttien tuottajista.

Lue myös:

Raaka-aineet

Timantit: Näin De Beers saavutti maailmanherruuden

7 minuuttia
Raaka-aineet

Afrikan tähti

2 minuuttia
Aseet

Italialainen keksi automaattikiväärin

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota