Royal Collection Trust/RCIN 2800269/L'Illustration

Eteläafrikkalainen löysi maailman suurimman timantin

Timanttimagnaatti Thomas Cullinan sai käsiinsä maailman suurimman timantin vain kaksi vuotta aiemmin ostamaltaan maalta. Se oli kuljetettava turvallisesti Lontooseen.

Buurisota johti timanttilöytöön

Etelä-Afrikassa Transvaalissa asuva Thomas Cullinan oli kohonnut muurarin apumiehestä paikalliseksi rakennusalan mahtimieheksi, ja 1890-luvulla hän etsi tapoja laajentaa liiketoimintaansa. Hän oli löytänyt eräältä maapalalta yhden pienen timantin, ja hän arveli, että sade oli saattanut huuhtoa sen mukanaan läheisen mäkiketjun rinteiltä.

Mäkien omistaja Willem Prinsloo ei kuitenkaan halunnut myydä maata Cullinanille. Hän oli juuri ostanut maatilan 570 punnalla, ja hän oli varma siitä, että alueella piili kultaa.

Sir Thomas Cullinan lyötiin ritariksi vuonna 1910.

© Wikimedia

Vuosina 1898–1902 käyty buurisota muutti tilanteen. Willem Prinsloo kuoli vuonna 1898 ennen kuin ehti etsiä kultaa, ja sota ajoi hänen tyttärensä ja perijänsä Maria Prinsloon vararikon partaalle. Hän oli siksi hyvin tyytyväinen 52 000 punnan summaan, jonka Cullinan tarjosi hänelle maasta. Vuonna 1903 alueella aloitti toimintansa Cullinanin The Premier Diamond Mining Company.

Jo vuosi perustamisensa jälkeen yhtiöllä oli yli 2 000 työntekijää. 25. tammikuuta 1905 yksi heistä löysi peräti 3 106 karaatin raakatimantin.

Lähetys turvattiin harhautuksella

Cullinan-timantti oli määrä kuljettaa Lontooseen. Kerrotaan, että Cullinan valmistutti siitä lasikopion. Se lähetettiin tarkoitusta varten vuokratulla höyrylaivalla mahdollisten varkaiden erehdyttämiseksi. Aito kivi puolestaan matkasi Lontooseen tavallisena postipakettina, joka oli tosin kirjattu.

Lontoosta timantti lähetettiin Amsterdamiin yhdelle alan johtavista asiantuntijoista eli Joseph Asscherille. Kun tämä oli tutkinut kiveä puoli vuotta, hän leikkasi sen useaan osaan ja hioi. Raakatimantista saatiin Afrikan tähti, joka 530,2 karaatteineen on maailman toiseksi suurin hiottu timantti, ja kymmenen muuta timanttia, jotka kaikki kuuluvat Britannian kruununjalokiviin. Lopuista osista valmistettiin 93 briljanttia.

Kivestä kruununjalokiviksi

© Royal Collection Trust/RCIN 2800269

Timantti saapuu Lontooseen

621 grammaa painava kivi esiteltiin ensin kuningas Edvard VII:lle, ennen kuin se lähetettiin Amsterdamiin.

© Royal Collection Trust/RCIN 2800275

Asscher leikkasi timantin

Amsterdamissa timanttiasiantuntija Joseph Asscher tutki timanttia pitkään, ennen kuin hän leikkasi sen erikoisveitsellä. Työkalu valittiin, koska saha olisi voinut taipua ja tehdä epätasaista jälkeä.

© Royal Collection Trust/RCIN 2800271

Yhdestä timantista 9

Asscher lohkaisi timantin ensin kahtia. Sitten nämä palat leikattiin useisiin osiin, kunnes tuloksena oli mm. yhdeksän numeroitua kiveä.

© Royal Collection Trust/RCIN 2800279

Timantit hiottiin

Seuraavana oli vuorossa viimeistely ja hionta. Kolme henkilöä työskenteli kivien parissa lähes 8 kuukautta 14 tunnin työpäiviä, kunnes ne olivat valmiit.

© L'Illustration

Timanteista koruiksi

Tässä kuvassa vuodelta 1914 kuningatar Mary kantaa suurinta Cullinan-kiveä rintakorussa.