Barodan kuu

Marilyn Monroe sai timantin vain lainaan.

Marilyn Monroe kantoi Barodan kuu -timanttia vuonna 1953 mainostaessaan Herrat pitävät vaaleaveriköistä -elokuvaa.

Seksisymbolin timantit olivat vain lainassa

Kun Marilyn Monroe vuonna 1953 mainosti Herrat pitävät vaaleaveriköistä -filmiään, hänellä oli kaulassaan hyvin arvokas ja kuuluisa timantti. Timanttikauppias Meyer Rosenbaum oli lainannut Monroelle tilaisuutta varten Barodan kuu -nimisen 24,04 karaatin timantin, sillä tämä laulaa elokuvassa laulun ”Diamonds are a girl's best friend”.

Maharadžan aarre

Keltainen timantti oli peräisin Intiasta, jossa se kuului yli 500 vuotta Barodan maharadžan aarrekammioon. Arvellaan, että Barodan maharadža Sayaji Rao Gaekwar I lahjoitti timantin vuonna 1787 Itävallan keisarinnalle Marie Thérèselle, mutta se palasi kuitenkin myöhemmin takaisin Barodaan, joka nykyisin tunnetaan nimellä Vadodara.

Ensimmäinen maailmansota aiheutti Intiassa taloudellisen kriisin. Vuonna 1926 Barodan maharadžakin joutui myymään kalleimman omaisuutensa, joka siten päätyi Yhdysvaltoihin.

Marilyn Monroe ei koskaan omistanut timantteja, mutta hän sai erikoistilaisuuksia varten usein lainaan jalokiviä jalokivikauppiailta. Barodan kuu, jota Monroe käytti vuonna 1953, oli lainakivistä selvästi arvokkain.

Barodan kuu -timantin lasinen kopio oli jonkin aikaa esillä vuonna 2002 entisessä kotikaupungissaan Intiassa.