Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Afrikan tähti

Jättimäisestä eteläafrikkalaisesta Cullinan-timantista saatiin Afrikan tähti.

Buurisota johti timanttilöytöön

Etelä-Afrikassa Transvaalissa asuva Thomas Cullinan oli kohonnut muurarin apumiehestä paikalliseksi rakennusalan mahtimieheksi, ja 1890-luvulla hän etsi tapoja laajentaa liiketoimintaansa. Hän oli löytänyt eräältä maapalalta yhden pienen timantin, ja hän arveli, että sade oli saattanut huuhtoa sen mukanaan läheisen mäkiketjun rinteiltä.

Mäkien omistaja Willem Prinsloo ei kuitenkaan halunnut myydä maata Cullinanille. Hän oli juuri ostanut maatilan 570 punnalla, ja hän oli varma siitä, että alueella piili kultaa.

Vuosina 1898–1902 käyty buurisota muutti tilanteen. Willem Prinsloo kuoli vuonna 1898 ennen kuin ehti etsiä kultaa, ja sota ajoi hänen tyttärensä ja perijänsä Maria Prinsloon vararikon partaalle. Hän oli siksi hyvin tyytyväinen 52 000 punnan summaan, jonka Cullinan tarjosi hänelle maasta. Vuonna 1903 alueella aloitti toimintansa Cullinanin The Premier Diamond Mining Company.

Jo vuosi perustamisensa jälkeen yhtiöllä oli yli 2 000 työntekijää. 25. tammikuuta 1905 yksi heistä löysi peräti 3 106 karaatin raakatimantin.

Lähetys turvattiin harhautuksella

Cullinan-timantti oli määrä kuljettaa Lontooseen. Kerrotaan, että Cullinan valmistutti siitä lasikopion. Se lähetettiin tarkoitusta varten vuokratulla höyrylaivalla mahdollisten varkaiden erehdyttämiseksi. Aito kivi puolestaan matkasi Lontooseen tavallisena postipakettina, joka oli tosin kirjattu.

Lontoosta timantti lähetettiin Amsterdamiin yhdelle alan johtavista asiantuntijoista eli Joseph Asscherille. Kun tämä oli tutkinut kiveä puoli vuotta, hän leikkasi sen useaan osaan ja hioi. Raakatimantista saatiin Afrikan tähti, joka 530,2 karaatteineen on maailman toiseksi suurin hiottu timantti, ja kymmenen muuta timanttia, jotka kaikki kuuluvat Britannian kruununjalokiviin. Lopuista osista valmistettiin 93 briljanttia.

Lue myös:

Aseet

Italialainen keksi automaattikiväärin

1 minuuttia
Raaka-aineet

Timantit: Näin De Beers saavutti maailmanherruuden

7 minuuttia
Raaka-aineet

Barodan kuu

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota