Library of Congress
Nainen ja hehkulamppu

Mitä sähkö maksoi 1900-luvun alussa?

Thomas Edison halusi tuoda sähkön kaikkien ulottuville ja valaista sähkövalolla koko maailman. Vain harvoilla oli kuitenkin varaa sähköön 1900-luvun alussa.

”Teemme sähköstä niin halpaa, että vain varakkaat polttavat enää kynttilöitä.” Näin sanoi väitetysti yhdysvaltalainen keksijä Thomas Edison, joka alkoi määrätietoisesti edistää sähkön käyttöä ja saatavuutta 1800-luvun lopulla.

Edison patentoi useita sähköön liittyviä keksintöjä, kuten hehkulampun, ja oli mukana perustamassa ensimmäistä voimalaitosta ja sähkön jakeluverkkoa New Yorkiin.

Hänen ennustuksensa halvasta sähköstä osui oikeaan. Sähkö oli alkuun ylellisyyttä, jota vain kaikkein varakkaimmat pystyivät käyttämään, mutta sen hinta alkoi laskea 1900-luvulla, kun sähköntuotanto lisääntyi ja lukuisat voimalaitokset toivat sähkön myös tavallisen kansan ulottuville.

Nainen ja hehkulamppu

Yhä useammat ihmiset alkoivat käyttää sähköä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.

© Library of Congress

Sähkön hinta putosi

1900-luvun alkuvuosina yhdysvaltalaiset joutuivat maksamaan sähköstä noin 4,7 euroa vastaavan summan kilowattitunnilta. Yksi kilowattitunti riittää 100 watin hehkulampulle 10 tunniksi.

Vuoteen 1920 mennessä hinta laski noin 87 senttiin mutta nousi hieman sotien välisenä aikana, kunnes se taas laski toisen maailmansodan jälkeen. 1960-luvulla sähkön hinta oli laskenut noin 34 senttiin kilowattitunnilta.

Vuonna 2021 sähkön hinta nousi Euroopassa rajusti. Syynä oli muun muassa hiilen, öljyn ja maakaasun hinnan nousu, tuulivoimaloiden tuotannon lasku ja veden vähyys muun muassa Pohjoismaiden tekoaltaissa. Asiantuntijat toivovat, että lisääntyneet investoinnit vihreään energiaan kääntävät sähkön hinnan taas laskuun.