Shutterstock
SMS

Millainen oli ensimmäinen tekstiviesti?

Ensimmäisen tekstiviestin lähetti brittiläinen ohjelmistosuunnittelija joulukuussa 1992. Viesti oli lyhyt mutta historiallisesti merkittävä.

Tekstiviestien isänä pidetään usein suomalaista insinööriä Matti Makkosta, joka oli kehitellyt idean 1980-luvun alkupuolella.

Ensimmäinen tekstiviesti lähetettiin kuitenkin vasta 3. joulukuuta 1992, ja siinä luki vain ”Merry Christmas”.

Historiallisen viestin lähetti 22-vuotias ohjelmistosuunnittelija Neil Papworth, joka kehitti brittiläiselle Vodafone-teleyritykselle lyhyiden viestien palvelua nimeltä Short Message System (SMS).

Viestin vastaanottaja oli Vodafonen johtaja Richard Jarvis, joka luki sen yli kaksi kiloa painavan Orbitel 901 -matkapuhelimensa näytöltä.

SMS

Nopeista, helpoista ja halvoista tekstiviesteistä tuli pian etenkin nuorison suosikki.

© Shutterstock

Nopeita viestejä pomolle

Jo seuraavana vuonna markkinajohtaja Nokia julkaisi ensimmäisen matkapuhelimen, jolla pystyi lähettämään ja vastaanottamaan tekstiviestejä, mutta tekstiviestien suosio lähti todella kasvuun vasta 1999. Tuolloin tuli ensimmäistä kertaa mahdolliseksi lähettää viestejä eri verkkojen välillä, mikä toi palvelulle nopeasti lisää käyttäjiä.

Kolme vuotta myöhemmin kautta maailman oli lähetetty jo yli 250 miljardia tekstiviestiä, ja tekstiviesteistä tuli etenkin nuorten suosima halpa ja helppo viestintätapa.

”Tuolloin (1992) SMS:n idea oli, että esimerkiksi sihteerit saisivat johtajat kiinni nopeasti. Kukaan ei voinut kuvitella, millainen jätti siitä kehittyisi”, Neil Papworth muisteli vuonna 2012.