U.S. Naval Historical Center Online Library Photograph
Yöperhonen

Miksi tietokoneongelmia kutsutaan ”bugeiksi”?

Vuonna 1947 tutkijaryhmä työskenteli tietokoneen parissa Harvardin yliopistossa, kun kone lakkasi toimimasta. Kun tietokone avattiin, sisältä löytyi pieni mutta historiallinen asia.

”Bugi” eli ’ötökkä” tarkoittaa tietokoneiden yhteydessä ohjelmointivirhettä, joka aiheuttaa tietokonetta käytettäessä virheilmoituksen tai muita toimintahäiriöitä.

Ensimmäisestä tunnetusta tietokonebugista raportoi yhdysvaltalainen matemaatikko ja tietojenkäsittelyn asiantuntija Grace Hopper 9. syyskuuta 1947.

Harvardin yliopiston tutkijat työskentelivät tuolloin Mark II -tietokoneen parissa, kun sen toiminnassa ilmeni häiriöitä.

Kun tutkijat avasivat koneen selvittääkseen, mistä vika johtui, he havaitsivat yöperhosen, joka oli lämpöön etsiytyessään juuttunut sähköreleeseen. Hopper kirjoitti myöhemmin raporttiinsa, että tietokone toimi taas, kun se oli ”debugattu” – toisin sanoen ötökkä oli poistettu sen sisältä.

Yöperhonen

Historian ensimmäinen ”tietokonebugi” – yöperhonen – on nykyään esillä Yhdysvaltojen Smithsonian-museossa.

© U.S. Naval Historical Center Online Library Photograph

”Bugeja” oli jo ennen tietokoneita

Vaikka sanaa bug eli ”bugi” käytettiin ensimmäisen kerran tietokonevirheen yhteydessä vuonna 1947, sanalla on kuvailtu teknisiä vikoja jo ainakin 1870-luvulla, jolloin elektroniikkaa ja tietokoneita ei vielä ollut.

Ei tiedetä tarkalleen, milloin bugi-sana on saanut tämän merkityksen, mutta se on mitä ilmeisimmin tapahtunut ennen vuotta 1878. Tuolloin keksijä Thomas Edison nimittäin käytti sanaa teknisistä ongelmista kirjeessään yhteistyökumppanille:

”Sama juttu kaikkien keksintöjeni kanssa. Ilmaantuu joitakin ongelmia, tämä tai tuo lakkaa toimimasta, ja tässä vaiheessa ilmestyvät ”bugit”, kuten noita pieniä vikoja ja vastoinkäymisiä kutsutaan.”

Kun Hopperin tutkijaryhmä löysi yöperhosen tietokoneesta vuonna 1947, he todennäköisesti tiesivät, että teknisiä vikoja kutsuttiin bugeiksi. Joka tapauksessa he olivat tiettävästi ensimmäisiä, jotka käyttivät käsitettä juuri tietokoneen yhteydessä.