World History Archive/Imageselect

Mikä oli ensimmäinen äänite?

Maailman ensimmäinen äänite tehtiin fonoautografilla 160 vuotta sitten. Laitteen keksijä ei koskaan kuullut itse omaa äänitettään.

Ranskalainen keksijä Édouard-Léon Scott de Martinville loi ensimmäisen äänitteen 9. huhtikuuta 1860, kun hän tallensi lyhyen pätkän ranskalaista kansanlaulua Au clair de la lune niin sanotulla fonoautografilla.

Se oli historian ensimmäinen äänentallennuslaite, vaikkakaan tallennus ei tapahtunut varsinaisesti äänenä vaan äänenvaihtelujen käyränä
ikään kuin seismografissa.

VIDEO: Kuuntele maailman ensimmäistä äänitettä

Video

Laitteen neula välitti äänen värähtelyt paperille, joka oli käsitelty noella. Martinvillen epäonneksi hän ei vielä vuonna 1860 ollut keksinyt
tekniikkaa, jolla tallennettua ääntä voitaisiin toistaa, joten hän ei koskaan itse kuullut omaa äänitettään.

Sen kunnian sai ensimmäiseksi ryhmä yhdysvaltalaisia tiedemiehiä vuonna 2008, kun he onnistuivat kuuntelemaan ensimmäisen kerran lähes 150 vuotta vanhaa laulua.

Fonoautografi

  • Keksijä: Édouard-Léon Scott de Martinville
  • Patentoitu: 25. maaliskuuta 1857
  • Tallennusmateriaali: Paperi
  • Moottori: Mekaaninen, käsikäyttöinen
  • Neulan materiaali: Sianharjas

Ensimmäisen käytännöllisen äänentallennuslaitteen keksi vuonna 1877 Thomas Edison. Hänen fonografissaan äänen tallennus ja toisto tapahtuivat aluksi ohuen tinapaperin avulla, ja laitteesta tuli kaupallinen menestys aina gramofonin keksimiseen asti.