Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ensimmäinen Amerikan rannikolle haaksirikkoutunut espanjalaislaiva oli Kristoffer Kolumbuksen lippulaiva Santa María.

Tekniikka - Merenkulku

Tutkijat laativat maailman suurimman aarrekartan

Ryhmä espanjalaisia tutkijoita on luetteloinut satoja laivojen hylkyjä Amerikassa. Vanhin on Kristoffer Kolumbuksen ajoilta, ja laivojen lastina on ollut kaikkea orjista kultaan.

Tutkijaryhmä myllersi lukuisia arkistoja viisi vuotta ja laati sitten saamiensa tietojen perusteella yhteenvedon Espanjan imperiumin laivoista, jotka ovat uponneet Pohjois-JA Väli-Amerikan vesillä.

Kartoitus ulottuu vuodesta 1492, jolloin Kristoffer Kolumbuksen Santa Maria upposi, Espanjan–Yhdysvaltain sotaan vuonna 1898. Tapauksia on kaikkiaan 681, ja niistä on kirjattu ylös tiedot laivan lastista, miehistön koosta ja siitä, miten laiva upposi.

Laivat oli lastattu mm. orjilla ja aseilla

Laivoissa kuljetettiin muun muassa aseita, orjia, mausteita ja uskonnollisia pyhäinjäännöksiä. Vuosien mittaan nyt kartoitetusta 681:stä hylystä on tutkittu vain neljäsosa, eikä tutkijoidenkaan aikomus ole käynnistää suurta aarrejahtia.

”Ensisijainen tavoitteemme oli luoda väline, joka voi auttaa tunnistamaan ja suojelemaan hylkyjä”, kertoo hankkeen johtaja, arkeologi Carlos León.

Hylyistä osan sijainti kartalla tiedetään varmasti, osa on arvioitu.

© Grafiikka: Carsten Skjold

Työ jatkuu ensi vuonna

Seuraavaksi arkeologit aikovat yhteistyössä muun muassa Yhdysvaltojen ja Kuuban kanssa määrittää, mitkä hylyt ovat vaarassa hajota, hävitä tai tulla ryöstetyiksi. Työstä uskotaan olevan hyötyä myös historioitsijoille, eikä se ole vielä läheskään lopussa.

Kartoitustyö jatkuu ensi vuonna, jolloin ovat vuorossa muun muassa Kolumbian ja Meksikon rannikolle uponneet alukset.

Lue myös:

Merenkulku

Ranskan ratsuväki voitti Hollannin laivaston

1 minuuttia
Merenkulku

Millaisia laivoilla Itä-Intiaan seilattiin?

1 minuuttia
Merenkulku

Milloin laivoihin tuli potkurit?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota