Tutkijat laativat maailman suurimman aarrekartan

Ryhmä espanjalaisia tutkijoita on luetteloinut satoja laivojen hylkyjä Amerikassa. Vanhin on Kristoffer Kolumbuksen ajoilta, ja laivojen lastina on ollut kaikkea orjista kultaan.

Ensimmäinen Amerikan rannikolle haaksirikkoutunut espanjalaislaiva oli Kristoffer Kolumbuksen lippulaiva Santa María.

Tutkijaryhmä myllersi lukuisia arkistoja viisi vuotta ja laati sitten saamiensa tietojen perusteella yhteenvedon Espanjan imperiumin laivoista, jotka ovat uponneet Pohjois-JA Väli-Amerikan vesillä.

Kartoitus ulottuu vuodesta 1492, jolloin Kristoffer Kolumbuksen Santa Maria upposi, Espanjan–Yhdysvaltain sotaan vuonna 1898. Tapauksia on kaikkiaan 681, ja niistä on kirjattu ylös tiedot laivan lastista, miehistön koosta ja siitä, miten laiva upposi.

Laivat oli lastattu mm. orjilla ja aseilla

Laivoissa kuljetettiin muun muassa aseita, orjia, mausteita ja uskonnollisia pyhäinjäännöksiä. Vuosien mittaan nyt kartoitetusta 681:stä hylystä on tutkittu vain neljäsosa, eikä tutkijoidenkaan aikomus ole käynnistää suurta aarrejahtia.

”Ensisijainen tavoitteemme oli luoda väline, joka voi auttaa tunnistamaan ja suojelemaan hylkyjä”, kertoo hankkeen johtaja, arkeologi Carlos León.

Hylyistä osan sijainti kartalla tiedetään varmasti, osa on arvioitu.

© Grafiikka: Carsten Skjold

Työ jatkuu ensi vuonna

Seuraavaksi arkeologit aikovat yhteistyössä muun muassa Yhdysvaltojen ja Kuuban kanssa määrittää, mitkä hylyt ovat vaarassa hajota, hävitä tai tulla ryöstetyiksi. Työstä uskotaan olevan hyötyä myös historioitsijoille, eikä se ole vielä läheskään lopussa.

Kartoitustyö jatkuu ensi vuonna, jolloin ovat vuorossa muun muassa Kolumbian ja Meksikon rannikolle uponneet alukset.