Titanicin uppoamista edelsi tulipalo

Titanicilla oli riehunut jo ennen sen lähtöä Britanniasta tulipalo, joka heikensi laivan runkoa. Siksi törmäyksellä jäävuoreen oli niin kohtalokkaat seuraukset. Vauriot käyvät ilmi hiljattain julki tulleista valokuvista.

Francis Godolphin Osbourne Stuart

Kaikki tuntevat surullisen tarinan Titanicista, joka upposi neitsytmatkallaan vuonna 1912. Aluksen vaiheisiin perehtyneen toimittaja Senan Malonyn mukaan törmäys jäävuoreen ei yksinään olisi ollut välttämättä kohtalokas, jollei alus olisi ollut jo ennestään vaurioitunut.

Malonyn tutkimusten mukaan tulipalo oli heikentänyt Titanicin runkoa niin pahasti, että sen kylki repeytyi helposti törmäyksessä.
Valokuvat paljastivat vaurioita

Teoria perustuu hiljattain löydettyihin valokuviin palon runtelemasta Titanicista. Kuvat oli ottanut insinööri, joka oli mukana rakentamassa laivaa. Malony pääsi näkemään kuvat ja vaurioiden laajuuden, kun kuvat tulivat myyntiin huutokauppaan vuonna 2016.

Tulipalo sattui jo Titanicin rakennusvaiheessa sen ollessa telakalla Belfastissa Pohjois-Irlannissa. Titanicissa käytettiin polttoaineena hiiltä, ja yhdessä suurista hiilivarastoista syttyi tulipalo, joka kesti kolme viikkoa.

Runko hehkui punaisena

Tutkinnassa kaksi viikkoa Titanicin onnettomuuden jälkeen yksi laivan konemiehistä kertoi, että hän oli taistellut tulta vastaan neljä päivää ja että aluksen runko hehkui punaisena ja oli vaurioitunut, kun tuli viimein saatiin aisoihin.

Vauriot maalattiin nopeasti näkymättömiin, jottei Titanicin neitsytmatka viivästyisi. Kun matkustajat astelivat luksusalukseen Southamptonissa Englannissa, laiva oli normaalin käytännön vastaisesti vasen laita laituria kohti niin, etteivät ihmiset nähneet sen oikean puolen etuosan vaurioita. Juuri siihen kohtaan jäävuori osui Titanicia viisi päivää myöhemmin.

Palon vaurioittama ja hätäisesti peittoon maalattu alue nähdään dokumenttielokuvassa ”Titanic – The New Evidence”.

Lue myös:

Merenkulku

Uusi Titanic rakenteilla

1 minuuttia
Merenkulku

Titanicin taustat: Näin luksusalus rakennettiin

9 minuuttia
Merenkulku

Todella ylellistä: Sukellusveneellä Titanicia katsomaan

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!