OceanGate/Shutterstock

Titanic-turistien minisukellusvene katosi Atlantilla

Vuodesta 2018 lähtien upporikkaat matkailijat ovat päässeet näkemään Titanicin hylyn omin silmin. Nyt pohjoisamerikkalaiset viranomaiset yrittävät pelastaa viittä turistia syvyyksistä.

Extremematkailuryitys OceanGaten omistama Titan-pienoissukellusvene katosi Atlantilla Newfoundlandin edustalla sunnuntaina 18. kesäkuuta 2023. Se oli parhaillaan kuljettamassa viittä matkustajaa katsomaan loistoristeilijä Titanicin hylkyä.

Yhdysvaltojen ja Kanadan rannikkovartiostot käynnistivät mittavan pelastusoperaation jo samana iltana. Sukellusveneen happivarastojen uskotaan riittävän matkustajille noin neljäksi päiväksi.

Titanicin hylky makaa merenpohjassa 3 800 metrin syvyydessä.

Hylystä tuli matkailukohde

Titanic on virunut meren pohjassa vuodesta 1912, jolloin se upposi törmättyään jäävuoreen neitsytmatkallaan Britannian Southamptonista New Yorkiin.

Yhdysvaltalainen OceanGate Expeditions -yhtiö on vuodesta 2018 lähtien vienyt pienoissukellusveneellään matkailijoita katsomaan alusta, jonka haaksirikossa menehtyi yli 1 500 ihmistä.

Yhtiön toimitusjohtaja on yksi viidestä nyt kadoksissa olevasta henkilöstä.

Titaniin mahtuu viisi matkustajaa, se voi sukeltaa 4 000 metrin syvyyteen ja se kestää 6 800 tonnin paineen.

© OceanGate

Hänen lisäkseen aluksessa on 58-vuotias brittiläinen miljardööri Hamish Harding, pakistanilainen liikemies Shahzada Dawood ja tämän poika Suleman Dawood sekä ranskalainen syvänmerensukeltaja Paul Henry Nargeolet.

Sukellus Titanicin hylylle oli huipennus kahdeksan päivää kestäneellä matkalla, josta osallistujat maksoivat 250 000 dollaria eli noin 230 000 euroa henkilöltä.

Alun perin sukelluksen oli määrä kestää vain noin viisi tuntia.

Titanic löydettiin vuonna 1985

Vaikka Titanic upposi vuonna 1912, sen hylky löydettiin vasta vuonna 1985.

Silloin selvisi, että alus oli katkennut upotessaan kahtia ja sen keula ja perä lojuvat merenpohjassa noin 600 metrin päässä toisistaan.

Loistoristeilijän kohtaloa kuvattiin Titanic-menestyselokuvassa vuodelta 1997 – ja nyt se esittää yhtä pääosaa pahasti pieleen mennessä turistiseikkailussa.