Handout/EPA/Ritzau
Antikythera uutiskuva

Sukelluksia kuuluisalle kreikkalaiselle hylylle kritisoidaan ankarasti

Kreikan kulttuuriministeriö on joutunut ankaran arvostelun kohteeksi, kun se on sallinut kreikkalaisen pohatan epäsuorasti ottaa haltuunsa suuren projektin, jolla yritetään ratkaista Kreikan kuuluisimman antiikin ajan hylyn arvoitusta.

Kuuluisan antiikin aikaisen hylyn tutkimukset ovat saaneet osakseen ankaraa arvostelua kreikkalaismediassa. Kritiikki alkoi Kreikan urheilu- ja kulttuuriministeriön julkaistua lokakuussa 2019 lehdistötiedotteen.

Siinä kerrottiin, että meriarkeologit olivat onnistuneet nostamaan lukuisia ruukkuja niin sanotulta Antikytheran hylyltä, joka upposi Antikytheran saaren edustalla muun muassa patsaita sisältävine arvokkaine lasteineen noin 80 eaa.

Uutinen sai palstatilaa eri puolella maailmaa, mutta kreikkalaiset toimittajat huomauttivat, että ruukkujen nostaminen ei ole mikään uutinen, sillä antiikin aikaisia ruukkuja löydetään hylyistä kasapäin.

Rikas mies valtasi hankkeen

He halusivat sen sijaan muistuttaa, että ansioitunut yhdysvaltalainen arkeologi Brendan Foley, joka tutki yhdessä kreikkalaisten arkeologien kanssa hylkyä vuosina 2014–2017, erotettiin projektista vuonna 2017.

Foley erotettiin ilmeisesti siksi, että kreikkalainen laivanvarustaja Laskaridis oli vaatinut kaikkien ulkomaalaisten poistamista hankkeesta ja korvaamista kreikkalaisilla. Vaikka Laskaridis on yksityishenkilö, kulttuuriministeriö teki hänen tahtonsa mukaan.

Lue lisää Antikytheran hylystä ja sen arvoituksellisesta lastista täältä:

Sai luvan esitellä löytöjä yksityisesti

Arvostelijat ihmettelevät, miten yksityinen henkilö voi saada luvan päättää Kreikan kuuluisimman hylyn tutkimuksista, sillä hylky kuuluu koko Kreikan kansalle.

Lisäksi on tullut ilmi, että Laskaridis on – jo ennen tutkijaryhmän vaihtoa – saanut Kreikan kulttuuriministeriöltä monta kertaa luvan esitellä uusia ja näyttäviä löytöjä hylystä varustamon yleishyödyllisen rahaston pääkonttorissa, vaikka kyseessä on yksityinen instituutio eikä julkinen museo.

Antikytheran hylky on antiikin ajan tunnetuimpiin ja arvoituksellisimpiin kuuluva hylky, sillä se kuljetti valtavaa lastia, jossa oli muun muassa patsaita sekä maailman ensimmäiseksi tietokoneeksi kutsuttu niin sanottu Antikytheran kone.