Mustaparran laiva oli Karibian kauhu

Pahamaineinen merirosvopäällikkö Mustaparta ja hänen lippulaivansa Queen Anne’s Revenge pitivät Karibianmerta kauhun vallassa 1700-luvulla. Usein pelkästään Mustaparran pääkallolipun ja suuren laivan tykkien näkeminen sai kauppalaivat antautumaan taistelutta siinä toivossa, että miehistö saisi pitää henkensä.

Pelätty kapteeni: Edward ”Mustaparta” Teach

Englantilainen Edward Teach eli Mustaparta oli yksi historian kuuluisimmista merirosvoista. Hänen uransa alkoi, kun hän ­liittyi merirosvoihin Karibianmerellä vuonna 1716.

Joukkio ­kaappasi monia laivoja, kuten ranskalaisen kauppalaivan, jonka kapteeni Mustaparrasta tuli. Hän nimesi laivan Queen Anne’s Revengeksi, varusti sen 40 tykillä ja ryösteli sillä Karibianmerta ja Amerikan itärannikkoa.

Mustapartaa pidettiin julmana, ja usein kauppalaivat antautuivat hänelle tekemättä ­vastarintaa. Hän kuoli kaksintaistelussa vuonna 1718.

Tutustu Mustaparran laivaan osoittamalla pallukoita.

Tykillä ampuminen vaati harjoitusta

Mustaparran laivassa oli 40 tykkiä. Niillä ampuminen oli raskasta työtä, joka vaati suuren miehistön, paljon harjoitusta ja hyvää yhteistyökykyä.

Queen Annen hylky löytyi

Vuonna 2011 tutkijat ilmoittivat, että Pohjois-Carolinan edustalta löydetty laivanhylky on Queen Anne’s Revenge. Alus makaa 8,5 metrin syvyydessä noin 1,6 kilometrin päässä rannikolta. Sukel­tajat ovat löytäneet hylystä 31 tykkiä ja nostaneet sieltä mm. kolikoita ja miekkoja.

© AP/Polfoto