U.S. Navy

Milloin ydinsukellusvene keksittiin?

Vuonna 1954 käyttöön otettu USS Nautilus oli historian ensimmäinen ydinkäyttöinen sukellusvene. Siinä oli paljon etuja perinteisiin dieselkäyttöisiin sukellusveneisiin verrattuna.

Yhdysvaltalainen USS Nautilus oli ensimmäinen ydinkäyttöinen sukellusvene. Vuonna 1954 vesille laskettu alus oli monella tavalla ylivertainen perinteisiin dieselkäyttöisiin sukellusveneisiin verrattuna ja teki ensimmäisinä vuosinaan useita ennätyksiä.

Koeajolla se kulki noin 2 200 kilometrin matkan 90 tunnissa ja teki siten sekä uuden nopeusennätyksen että pisimmän yhtäjaksoisen sukelluksen ennätyksen.

USS Nautilus (SSN-571)

Pituus: 98 m

Leveys: 8,5 m

Syväys: 7,9 m

Moottori: S2W-ydinreaktori (13 400 hv)

Huippunopeus: noin 23 solmua (43 km/h)

96 tuntia pohjoisnavan jään alla

Ydinsukellusveneen ominaisuudet olivat niin ylivoimaisia entiseen verrattuna, että toisen maailmansodan aikana kehitetyt uudet tekniikat eivät pärjänneet sille alkuunkaan.

Se pystyi esimerkiksi kulkemaan veden alla niin nopeasti ja olemaan sukelluksissa niin kauan, että vanhat tutkalaitteet eivät kyenneet havaitsemaan sitä.

Äärimmäinen näyte USS Nautiluksen suorituskyvystä oli, kun se alitti 96 tunnin sukelluksessa pohjoisnavan vuonna 1958.

USS Nautilus poistettiin käytöstä vuonna 1980 sen ajettua lähes miljoona kilometriä merten syvyyksissä. Nyt se on museoalus, jossa käy
vuosittain noin 250 000 ihmistä.