Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rattler veti Alectoa takaperin 4,6 kilometrin tuntivauhtia.

Tekniikka - Merenkulku

Milloin laivoihin tuli potkurit?

Miksi potkurit syrjäyttivät siipirattaat laivoissa?

Britannian laivasto halusi vuonna 1845 selvittää, kumpi sopi paremmin höyrylaivaan, potkuri vai siipiratas. Asiasta oli väitelty vuosikausia pääsemättä perusteltuun tulokseen.

Potkuria testattiin kaksintaistelussa

Kun Britannian laivasto, Royal Navy, oli saanut ensimmäiset potkurilaivansa, se päätti testata niitä asettamalla ne vastakkain saman kokoluokan siipiratasalusten kanssa.

Kilpa järjestettiin maaliskuussa 1845, ja siinä oli kolme osa-aluetta. Ensin alukset ajoivat kilpaa hyvällä säällä ja korkeassa aallokossa, sitten voimia testattiin yksinkertaisella köydenvedolla.

Potkuri ylivoimainen etenkin kovassa aallokossa

Kilpailun kiistaton voittaja kaikilla osa-alueilla oli potkurisluuppi Rattler, joka yllätti ylivoimaisuudellaan etenkin kovassa merenkäynnissä. Moni oli nimittäin uskonut, että kilpailija Alecto suurine siipirattaineen pärjäisi paremmin korkeassa aallokossa.

Kilpailu vakuutti laivaston amiraalit, ja siitä eteenpäin Britannian höyrylaivat varustettiin potkureilla. Siipirattaat olivat kuitenkin yleisiä etenkin jokilaivoissa aina pitkälle 1900-luvulle asti.

Lue myös:

Merenkulku

Sukellusveneet: johdatus sukellusveneiden historiaan

6 minuuttia
Merenkulku

Ranskan ratsuväki voitti Hollannin laivaston

1 minuuttia
Merenkulku

Milloin hävittäjälaivat on keksitty?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota