Miksi sotalaivat olivat raidallisia?

Maailmansotien aikana jotkin sota-alukset oli maalattu raidoilla ja voimakkailla väreillä. Mikä niiden tarkoitus oli?

Seepraraidat

Raidoilla maalattua alusta oli vaikea tunnistaa.

Kuviot ja värit hämmensivät vihollisen

Ensimmäisessä maailmansodassa britit tajusivat, että yhtenäinen harmaa väritys ei suojannut heidän laivojaan Saksan sukellusveneiltä. Britannian laivasto otti käyttöön dazzle camouflage -naamioinnin, jossa laiva maalattiin raidoilla, geometrisilla kuvioilla ja räikeillä väreillä.

Kokeissa oli ilmennyt, että tällaisten laivojen tyyppiä, vauhtia ja etäisyyttä oli vaikea arvioida optisilla etäisyysmittareilla, joita Saksan sukellusveneillä oli käytössään.

Saksan sotalaivat kätkeytyivät Norjan vuonoihin

Myös toisessa maailmansodassa käytettiin jonkin verran dazzle camouflagea. Saksan laivasto käytti sekä sitä että perinteistä naamiointia Norjan vuonoissa olevissa laivoissaan. Osa maalattiin harmaansävyisillä geometrisilla kuvioilla, ja taistelulaiva Bismarck sai mustia ja valkoisia raitoja. Tarkoitus oli sulauttaa laivat ympäröivään maisemaan. Naamiointi maalattiin peittoon sotilaallisten tehtävien ajaksi, ja Bismarck oli täysharmaa, kun se upotettiin Atlantilla 1941.

Britit upottivat Saksan taistelulaivan Bismarckin vuonna 1941 sen oltua käytössä vasta vähän aikaa. Raidat Bismarck oli naamioitu raidoilla sen ollessa ankkurissa Norjassa.

Värikkyys

Monet värit ja kuviot hämärsivät aluksen koon ja kurssin.

Falsk bovbølge

Maling i stæv­­­nen gjorde det svært at beregne skibets fart.

Nykyään

Geometrista kuviointia käytetään yhä naamionnissa.