Mike Andrews/Bridgeman Images

Kreikkalaisten sotalaivat olivat ylivertaisia

Antiikin kreikkalaiset valloittivat lukuisia Välimeren rannikkokaupunkeja. Yksi avain menestykseen olivat kreikkalaisten mahtavat sotalaivat.

Trieeri eli kolmisoutu oli antiikin aikana kreikkalaisten sotalaivaston iskuvoimaisin alus, ja se oli avainasemassa, kun kreikkalaiset valloittivat Välimeren rannikkokaupunkeja.

Trieeri oli kuin kelluva muurinsärkijä, joka painoi noin 70 tonnia ja jossa oli 170 soutajaa. Suuren soutajajoukon ansiosta alus oli nopea ja pystyi saavuttamaan jopa 10 solmun (18,5 km/h) huippunopeuden.

Täydessä vauhdissa se iskeytyi vihollislaivaan noin sadan tonnin voimalla, mikä riitti useimmiten repimään aluksen kylkeen ammottavan aukon.

Sen jälkeen hyökkäävä trieeri perääntyi ja antoi meren hoitaa loput – tai valmistautui uuteen törmäykseen.

Trieerin piti päästä irrottautumaan vihollisaluksesta nopeasti, jotta vihollinen ei ehtisi iskeä siihen valtaushakoja ja tunkeutua partaan yli laivaan.

Jotta trieerit kestäisivät rajut iskut, ne rakennettiin erittäin jämeriksi ja kestäviksi, ja tutkijoiden arvioiden mukaan yhden trieerin rakentaminen saattoi viedä jopa 6 000 miestyöpäivää.

Törmäyspuskuri kiinnitettiin laivan köliin, keulaan ja kylkien vankkoihin tukilankkuihin.

Näin törmäyksen voima jakautui tasaisesti koko alukseen.

400-luvun lopulla eaa. kreikkalaiset alkoivat rakentaa vieläkin suurempia sotalaivoja, joissa oli tilaa aiempaa useammille ampujille ja merisotilaille.

Näissä suurissa neli- ja viisisouduissa saattoi olla jopa 300 soutajaa.

Soutajat istuivat toisiinsa nähden limittäin sekä korkeus- että pituussuunnassa.

© DK Images

Kreikkalainen trieeri

170 soutajaa siivitti aluksen vauhtiin

Kolmisoudun valtit olivat nopeus ja ketteryys.

Antiikin trireemien mallin mukaan rakennetulla Olympiaksella tehdyissä koepurjehduksissa 170 kokematonta soutajaa saavutti jopa 9 solmua eli noin 17 kilometrin tuntinopeuden.

Kokenut miehistö ylsi luultavasti vähintään 10 solmuun.

Olympias pystyi myös tekemään täyskäännöksen alle minuutissa.

Olympias-trieerillä vuonna 1987 tehdyt testit osoittivat, että antiikin kreikkalaisten sotalaivat olivat yllättävän nopeita.

Mike Andrews/Bridgeman Images

Korkeat aallot olivat vaarallisia

Alimmat soutajat istuivat trieerissä vain 60 senttimetriä merenpinnan yläpuolella, ja alus oli siksi hyvin haavoittuvainen myrskyssä.

Mike Andrews/Bridgeman Images

Purje auttoi soutajia

Suotuisalla tuulella merimiehet saattoivat nostaa purjeet kahteen mastoon, jolloin soutajat saivat levätä.

Mike Andrews/Bridgeman Images

Puskuri murskasi vihollisen

Laivan keulassa oli metallilevyillä päällystetty törmäyspuskuri, joka puhkaisi reiän vihollisalukseen niin, että siihen alkoi tulvia vettä.

Mike Andrews/Bridgeman Images