Koska drontit kuolivat sukupuuttoon?

Drontin pulleahko ruumis, lentokyvyttömyys ja pelottomuus ihmistä kohtaan koituivat harvinaisen lintulajin kohtaloksi.

Drontin pulleahko ruumis, lentokyvyttömyys ja pelottomuus ihmistä kohtaan koituivat harvinaisen lintulajin kohtaloksi.

Shutterstock

Drontti eli mauritiuksendodo oli kalkkunan kokoinen lentokyvytön lintulaji, jota eli Mauritiuksen saarella vuoteen 1662 asti.

Luottavaisen peloton lintu oli helppo saalis 1590-luvulta alkaen saarelle tulleille merenkävijöille.

He tai myöhemmin tulleet siirtolaisetkaan eivät kuitenkaan erityisesti välittäneet drontin sitkeästä lihasta, joten todellinen syy drontin sukupuuttoon olikin todennäköisesti se, että saarelle tuodut siat, koirat, apinat ja muut eläimet söivät dronttien munat ja poikaset.

Aikanaan Eurooppaan tuotujen dronttien ansiosta on yhä hyvin tiedossa, miltä lintu näytti, mutta tiedot sen luontaisista elintavoista ovat vuosisatojen kuluessa unohtuneet.

Ilmeisesti se saattoi kasvaa jopa 20-kiloiseksi, söi muun muassa hedelmiä ja pähkinöitä ja muni yhden munan vuodessa.

Laji menetti lentokykynsä ehkä siksi, ettei Mauritiuksella ollut petoeläimiä. Museoista saatu dna-materiaali on todistanut, että drontti oli koostaan huolimatta kyyhkylintu.

Sen lähimmät nykyiset sukulaiset ovat Intian Nikobaarien saarilla elävät hartiahuivikyyhkyt.