Kalliopiirros Pohjois-Euroopan vanhimmasta veneestä

Norjalaisen kalliopiirroksen mukaan Euroopan ensimmäiset veneet olivat paljon edistyksellisempiä kuin tähän asti on luultu.

Norjalaisen kalliopiirroksen mukaan Euroopan ensimmäiset veneet olivat paljon edistyksellisempiä kuin tähän asti on luultu.

Jan Magne Gjerde

Norjalaiset asiantuntijat ovat tutkineet uudelleen kalliopiirrosta, joka löytyi neljä vuotta sitten Narvikin läheltä Vallesta Pohjois-Norjasta. Piirros kuvaa venettä, ja uusien analyysien mukaan se on vielä vanhempi kuin tähän asti on uskottu, nimittäin 10 000 – 11 000 vuotta vanha.

Uusi ajoitus tekee piirroksesta Pohjois-Euroopan vanhimman kuvauksen veneestä. Vallen kalliopiirroksesta myös näkee, millaisia veneitä varhaiset skandinaavit käyttivät.

Asiantuntijat olettivat aiemmin, että Pohjolaan tultiin alkeellisilla puuruuhilla, mutta Norjan kulttuuriperinnön laitoksen arkeologin Jan Magne Gjerden mukaan skandinaavit käyttivät sen sijaan hylkeennahkaveneitä, joissa nahka oli pingotettu ohuen puurungon päälle.

”Sellaisella aluksella oli ihanteellista asuttaa Pohjois-Norjan rannikko mesoliittisen kivikauden ensimmäisellä puoliskolla”, Gjerde selittää.

Kuva on kulunut lähes jäljettömiin, joten arkeologi Jan Magne Gjerde piirsi sen ääriviivat valokuvaan.

© Jan Magne Gjerde

Alustyyppiä käytetään edelleen

Kalliopiirroksessa kuvattu vene muistuttaa Gjerden mukaan niin sanottua umiakkia.

”Umiakki-vene, jollaisia Lounais-Alaskan inuitit käyttävät, on niin kätevä, että 1800-luvun valaanpyytäjät käyttivät sellaisia mieluummin kuin New Bedford -valaanpyyntiveneitään”, Gjerde kertoo.

Gjerden mukaan Vallen alus on todennäköisesti kuvattu suhteessa 1:1, eli kivikauden alus oli noin 4 metriä pitkä.