Dickinson College

Höyrylaiva kynti merta edistyksellisesti

SS Kroonland oli aikansa suurin höyrylaiva Yhdysvalloissa ja ensimmäinen laiva, jolta lähetettiin radiolla hätäsignaali.

Vuonna 1902 valmistunut valtamerialus Kroonland oli 170 metriä pitkä höyrylaiva, joka kuljetti lähes 12 vuoden ajan matkustajia Yhdysvaltojen itärannikon ja Länsi-Euroopan välillä. Se teki historiaa muutenkin kuin olemalla siihen mennessä suurin laatuaan Amerikassa.

Joulukuussa 1903 riehuneen talvimyrskyn aikana Kroonland joutui merihätään, kun sen peräsin meni rikki. Lähes ohjauskyvyttömänä ajelehtineen aluksen sähköttäjä lähetti ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa hätäsanoman radiolla.

Siinä esitettiin pyyntö, että laiva avustettaisiin jollekin irlantilaistelakalle korjattavaksi. Red Star Line -varustamo oli hankkinut Kroonlandin lisäksi kolmeen muuhun alukseensa italialaisen fyysikon Gug­lielmo Marconin Britanniassa vuonna 1897 patentoiman langattoman lennättimen eli radion.

Jouluaattona 1906 Kroonland kuului niihin laivoihin, joilla voitiin seurata maailman ensimmäistä radiolähetystä. Kanadalaiselta Brant Rockin asemalta lähetetyssä ohjelmassa kuultiin miehen puhetta ja naisen laulua.

Lokakuussa 1913 Kroonlandin radiohuone oli taas historian keskipisteessä. Siellä otettiin vastaan Volturno-laivan hätäviesti. Kroonland ja kahdeksan muuta laivaa ehtivät pelastaa palavan aluksen 650 matkustajasta 520.

Kuljetusaluksena Kroonland varustettiin neljällä 102 mm:n tykillä.

© U.S. Navy - U.S. Naval Historical Center Photo #: NH 41701