Australian länsirannikolla noin 60 kilometriä mantereelta sijaitsevat Houtman Abrolhos -saaret tunnetaan julmasta historiastaan.
Kesäkuun 4. päivänä vuonna 1629 hollantilainen Batavia-alus ajoi karille asuttamattoman saariryhmän edustalla. Laivalla matkusti 341 siirtokuntalaista, sotilasta ja merimiestä. Laiva lopulta upposi, mutta valtaosa matkustajista pääsi pelastautumaan maihin.
Laivan päällystö lähti välittömästi hakemaan apua veneellä, mutta avun saanti kesti lopulta kuukausia, ja sillä välin saarilla puhkesi silmitön verilöyly.
Matkustajista vain kolmasosa selvisi lopulta hengissä haaksirikkoa seuranneista kauhuista.
Länsi-Australian yliopiston ja Länsi-Australian museon arkeologien johtamassa tutkimushankkeessa on nyt löydetty ja tutkittu 12 saarten yksittäisistä ja joukkohaudoista löytynyttä uhria.
Luurangoista on löytynyt jälkiä väkivaltaisuuksista, jotka alkoivat, kun joukko laivalla kapinaa hautoneita matkustajia alkoi haaksirikon jälkeen tappaa muita matkustajia. Muut löydöt todistavat haaksirikkoutuneiden välillä käydyistä kamppailuista.
Yksi uhreista oli kuollut kalloon kohdistuneen iskun seurauksena, ja hänet oli viskattu nopeasti kaivettuun hautaan. Arkeologit löysivät myös itsetehtyjä aseita, kuten palloksi taitelluista lyijylevyistä kyhätyn piikkinuijan, johon oli hakattu nauloja.

Saarelta löydettiin muun muassa miehen luuranko, josta voitiin päätellä, että vainajaa oli raahattu oikeasta kädestään matalaan hautaan ja jätetty niille sijoilleen oikea käsi yhä pään yläpuolella (alakuva keskellä).
Tutkijat löysivät myös jäännöksiä mahdollisesta hirsipuusta, jossa seitsemän kapinallista teloitettiin, kun apu lopulta saapui.
Batavian komentaja Francisco Pelsaert on kuvaillut epäonnen saarten sadan päivän hirveyksiä tarkasti raportissaan.
Lue traagisten tapahtumien yksityiskohdista täältä:
Australialainen tutkijaryhmä jatkaa nyt työtä arkeologisessa hankkeessa, jonka tuloksia esitellään myös yleisölle saarille perustetussa kansallispuistossa. Vuonna 2029 haaksirikosta tulee kuluneeksi 400 vuotta.
Siihen asti lähes kahdensadan uhrin muisto kertoo synkkää tarinaa siitä, mihin kauheuksiin merihätä voi johtaa.