Elokuvaohjaaja aikoo pelastaa Titanic-esineistön miljoonilla

Titanicin esineistön omistama firma on mennyt konkurssiin, ja yli 5 500 laivasta nostettua esinettä on myynnissä. Hollywood-ohjaaja James Cameron on esittänyt tavaroista huiman tarjouksen.

James Cameron ohjasi vuonna 1997 menestyselokuvan Titanic – eikä laiva ole jättänyt häntä rauhaan.

© Creative Commons

Titanicin jäännökset palaavat Britanniaan – ainakin, jos se on kiinni James Cameronista, joka ohjasi aluksesta lukuisia Oscareita voittaneen elokuvan.

Aluksen hylystä on nostettu yli 5 500 esinettä. Hylky itse lojuu vajaan neljän kilometrin syvyydessä noin 650 kilometrin päässä New Foundlandin rannikolta.

Esineet ovat nyt myynnissä, sillä RMS Titanic -yritys, jolla on ollut kaikki oikeudet esineisiin, on mennyt konkurssiin. Tavaroita on säilytetty pääosin julkisuudelta piilossa varastohallissa Yhdysvalloissa.

Tarjous 188 miljoonaa euroa

Cameronin esittämä tarjous esineistä on 165 miljoonaa puntaa – mikä vastaa noin 188:aa miljoonaa euroa.

Kokoelma aiotaan myydä kokonaan yhdelle ostajalle, jotta se pysyy yhtenäisenä. Aiemmin esinekokoelma on arvioitu 214 miljoonan dollarin arvoiseksi, mikä sekin on lähellä Cameronin tarjousta.

Esineet ovat pääosin matkustajien arkipäiväisiä tavaroita sekä laivan irtaimistoa ja rakenteiden osia. Kokoelmaan kuuluu muun muassa

  • satoja koruja
  • knalli
  • pronssinen enkeli aluksen pääportaikosta
  • nahkalaukku
  • kiikarit.

Takaisin Pohjois-Irlantiin

James Cameronin mukana hankkeessa ovat hylyn vuonna 1985 löytänyt Robert Ballardin, Greenwichin National Maritime Museum ja brittiläinen Royal Geographical Society.

Tarkoituksena on viedä Titanicin esineistö Pohjois-Irlantiin Belfastiin, jossa alus rakennettiin, ja asettaa se siellä yleisön nähtäväksi.