Mike Pitts
Invincible uutinen hylky

Ainutlaatuinen sotalaiva paljastaa salaisuutensa

Britit ryöstivät sotalaiva Inviciblen Ranskalta vuonna 1747 ja ihastuivat siihen niin paljon, että Englannin sotalaivat rakennettiin vastedes sen mallin mukaan.

Suuria nostolaitteita, tykkejä ja jopa lattiamoppi, jolla brittiläiset matruusit yli 250 vuotta sitten kuurasivat laivan kantta – siinä osa niistä noin 2 000 esineestä, jotka arkeologit hiljattain nostivat Invincible-sotalaivan hylystä.

”Se on parhaiten säilynyt Britannian 1700-luvun sotalaiva”, kertoo Dan Pascoe nosto-operaatiosta vastanneesta Bournemouthin yliopistosta.

Hylyn osat säilyivät hiekassa

Pascoen mukaan brittien laiva oli täynnä ruokaa ja varusteita, kun se ajoi hiekkaan vuonna 1758 Englannin edustalla Englannin kanaalissa.

Hiekka peitti hylyn, minkä ansiosta sekä alus että sen lasti ovat hyvässä kunnossa: ”Esineitä löytyy niiden alkuperäisiltä paikoilta, ja ne kertovat tarinaansa elämästä laivassa.”

Henkilökohtaisten esineiden joukossa on merimiehen piippu, upseerin peruukin kiharrin sekä useita pulloja, joista monen sisältö on vielä tallella.

Lisäksi arkeologit ovat nostaneet ylös laivan kuusi tonnia painavan keulan, useita tykkejä, tykkiportin sekä köysiä, joita harvoin löytyy näin hyväkuntoisia.

Invinciblessä oli monta tykkiä

Invincible rakennettiin Ranskassa vuonna 1744, mutta kolme vuotta myöhemmin britit valtasivat sen meritaistelussa ja huomasivat heti sen hyvät, suorastaan mullistavat ominaisuudet.

Virtaviivainen alus oli 55 metriä pitkä ja siten brittilaivoja pidempi, ja siihen pystyi lastaamaan paljon enemmän tykkejä kannen alle.

74 tykillään laiva pystyi laukaisemaan tappavan täyslaidallisen. Laivatyypistä tulikin Britannian laivaston selkäranka aina Trafalgarin taisteluun asti vuonna 1805.

Invinciblen hylky löytyi vuonna 1979, mutta aiemmin sitä ei ole tutkittu juuri lainkaan. Nyt sitä suojannut hiekka on alkanut väistyä, ja arkeologit ovat siksi päättäneet nostaa hylystä osia ja esineitä ennen kuin ne hajoavat tai häviävät.

Katso filmiä hylystä ja sen esineistä tästä: Copyright: Bournemouth University