Pariisi kihisi jännittyneestä odotuksesta 4. lokakuuta 1883. Ihmisiä kulki tasaisena virtana kohti Gare de l’Estin rautatieasemaa katsomaan uutuuttaan kiiltelevän luksusjunaa, jota sanomalehdet olivat ylistäneet muun muassa ”idän taikamatoksi”, ”kiskojen luksusristeilijäksi” ja ”loistohotelliksi pyörillä”.
Asemalle kerääntyneiden pariisilaisten oli kurotettava kaulaansa nähdäkseen junan syvänsiniset vaunut, jotka odottivat ylväinä lähtöä kiskoilla. Asemalaiturilla junan tulevat matkustajat siemailivat hienoa samppanjaa pitkävartisista laseista odottaessaan junan lähtöä sen ensimmäiselle matkalle Pariisista kohti Konstantinopolia eli nykyistä Istanbulia.
”Junan 40 matkustajaa, heidän saattajansa sekä asemalle saapuneet uteliaat haukkoivat ihastuksesta henkeään nähdessään junan kiiltävät mahonkipinnat ja kiillotetut messinkihelat”, kirjoitti ranskalainen toimittaja ja kirjailija Edmond About.
Hän pani myös merkille, että luksusjunan rakennuttaja, insinööri Georges Nagelmackers, oli ovelasti sijoittanut viereiselle raiteelle tavallisen junan nuhjuisine vaunuineen, joiden rinnalla Idän pikajunan loisto vain korostui.
”Idän pikajuna avasi maailman, jollaiseen en ollut aimmin päässyt kurkistamaan – edes unissani.” Kirjailija Edmond About
Tunnelma asemalaiturilla oli niin korkealla, että matkustajat saatiin ohjattua junaan vasta 20 minuuttia aikataulusta myöhässä. Kello 18.20 veturinkuljettaja lopulta soitti junan pilliä lähdön merkiksi, ja veturin 1,5 metrin korkuiset pyörät alkoivat rullata hitaasti eteenpäin.
Edmond About katseli hyttinsä ikkunasta väkijoukkoa, joka saatteli junan matkaan hurraa-huudoin. Useimmille Idän pikajuna oli saavuttamaton unelma, mutta About oli varta vasten kutsuttu mukaan sen neitsytmatkalle.
Ylellisen junan kiiltelevät mahonkipinnat ja hohtavat messinkihelat tekivät Aboutiin lähtemättömän vaikutuksen ja hänen omien sanojensa mukaan avasivat hänelle maailman, johon hän ei aiemmin päässyt kurkistamaan edes unissaan.
Insinöörin unelma toteutui
Idän pikajuna teki vaikutuksen myös toimittaja Georges Boyeriin, joka kirjoitti: ”Nuori, älykäs ja miellyttävä insinööri G. Nagelmackers on siunannut Eurooppaa näillä makuuvaunuilla, jotka ovat hienompia kuin mitkään, joita olen Amerikassa tai Britanniassa nähnyt.”
Belgialaisen Nagelmackersin unelma koko Euroopan halki kulkevasta junayhteydestä oli käynyt toteen. Nyt ihmiset pystyivät matkustamaan Euroopan laidalta toiselle ilman, että heidän tarvitsi vaihtaa junaa aina valtion rajan ylittäessään tai riutua epämukavissa ja ahtaissa postivaunuissa.
Nagelmackers oli solminut kahdeksan eurooppalaisen rautatieyhtiön kanssa sopimuksen, jonka nojalla hän saisi käyttää niiden vetureita ja raiteita, kunhan hän itse hankkisi ylelliset ravintola- ja makuuvaunut.
Grand Express d’Orient eli Idän pikajuna tarvitsi kuitenkin mainosta, jotta Euroopan kerma innostuisi ostamaan lipun pitkälle junamatkalle mantereen halki. Niinpä Nagelmackers oli kutsunut junan neitsytmatkalle Belgian ja Ranskan ministeriöiden ja rautatieyhtiöiden edustajien lisäksi useita toimittajia.

Insinööri Georges Nagelmackers sai ajatuksen Idän pikajunaan yhdysvaltalaisista junista.
Toimittajat ylistivät junaa vuolaasti, aivan kuten Nagelmackers oli toivonut. Edmond About kirjoitti junan ravintolavaunun ja kahden makuuvaunun olevan kuin ”taloja pyörien päällä”. Hän kirjoitti vaunujen olevan ”17,5 metriä pitkiä, höyryllä lämmitettäviä, kirkkaasti kaasulampuilla valaistuja ja tehokkaasti tuuletettuja”. Makuuvaunut olivat Aboutin mukaan ”vähintään yhtä mukavia kuin Pariisin hienoimmat yksityisasunnot”.
Vaunujen ikkunoiden yläpuolelle oli maalattu kultakirjaimin Nagelmackersin junayhtiön nimi ”Compagnie Internationale des Wagons-Lits”, jota kutsuttiin yleensä vain nimellä ”Wagons-Lits”, ja ravintolavaunussa kullatut kattokruunut kimmelsivät kilpaa huolella kiillotettujen hopeisten aterinten kanssa.
Idän pikajunan jokainen yksityiskohta huokui loistoa, ja mitä pitemmälle matka eteni, sitä tyytyväisempiä matkustajat olivat.
Ravintola tarjoili gourmetruokaa
Boyer ja About olivat tottuneet matkustamaan kylmissä ja epämukavissa junissa, joissa samaan vaunuosaston ahdettiin joskus kahdeksankin ihmistä. Ei siis ole ihme, että he ihastuivat Idän pikajunaan, joka kiisi kiskoilla kevyesti ja tasaisesti ja jossa oli lämmintä, vaikka ulkopuolella puhalsi syksyinen tuuli.
”Koko junassa on lämmitys, ja uuden tekniikan ansiosta junan jousitus on niin pehmeä, että juna tärisee tuskin lainkaan – edes pahimmissa paikoissa Saksassa”, Boyer kommentoi.
Myös About kiinnitti huomiota junan tasaiseen kyytiin etenkin ravintolavaunussa ja viereisessä salongissa, jonne vieraat saattoivat vetäytyä aterian jälkeen:
”Pisaraakaan samppanjaa ei läikkynyt, ja matkustajat saattoivat nojautua rennosti taaksepäin tuoleissaan aivan kuin he olisivat olleet kiinteälle perustalle rakennetussa talossa.”
Idän pikajunan ravintolavaunu oli hienointa, mitä raiteilla oli koskaan nähty. Illallisen ruokalista koostui 7–10 ruokalajista, jotka huuhdottiin alas valikoiduilla laatuviineillä. Tarjoilusta vastasivat Euroopan parhaat tarjoilijat. Hummerinpyrstöt ja höyrytetty kala viettelivät tuoksullaan, ja niiden jälkeen vuorossa oli mureaa kauriinviulua ja hienoja ranskalaisia juustoja. Nagelmackers halusi Idän pikajunan ravintolan vetävän vertoja Euroopan parhaille ravintoloille, ja niinpä hän palkkasi junaansa arvostettuja huippukokkeja. Boyer kiitteli matkaraportissaan junan kokkia vuolaasti.
”Tuo nero – enkä kiitollisuudeltani löydä parempaakaan sanaa häntä kuvaamaan – loihti aterioille mitä hienoimpia ja erilaisimpia ruokalajeja aina sen maan mukaan, jossa kulloinkin olimme”, hehkutti Boyer, joka nautti Idän pikajunan neitsytmatkalla monenlaisia paikallisia erikoisuuksia, kuten ”Tonavan kalaa, tuoretta romanialaista kaviaaria ja turkkilaista pilahvia”.

Junalla Euroopan halki neljässä päivässä
Idän pikajuna yhdisti Euroopan tärkeimmät suurkaupungit vuodesta 1883 alkaen, ja toisin kuin muissa sen ajan junissa, sen kyydissä matkustaminen oli mukavaa ja jopa ylellistä.
Pariisi: Tiistai klo 19.30
Vuonna 1883 Idän pikajuna lähti Pariisista tiistaisin ja perjantaisin. Edessä oli yli 2 500 kilometrin matka ja 68 väliasemaa.
Strasbourg: Keskiviikko klo 5.05
500 kilometrin matkanteon jälkeen juna saapui Strasbourgiin. Sen asema oli yksi Saksan harvoista sähköllä valaistuista rautatieasemista.
München: Keskiviikko klo 14.35
Baijerin osavaltion pääkaupunki oli tärkeä kulttuurin keskus, ja se houkutteli taiteilijoita kaikkialta Euroopasta. Myös rikkaat älymystön edustajat matkasivat Idän pikajunalla kulttuurikaupungista toiseen.
Wien: Keskiviikko klo 23.15
Itävalta-Unkarin pääkaupunki oli tärkeä liikenteen solmukohta. Niinpä Wienissä junasta jäi pois runsaasti matkustajia ja kyytiin nousi runsaasti uusia.
Budapest: Torstai klo 6.09
Reilut 1 500 kilometriä Pariisista lähdön jälkeen juna pysähtyi Budapestissa, jossa oli 1800-luvun lopussa noin 700 000 asukasta. Siitä alkoi köyhä Itä-Eurooppa.
Bukarest: Perjantai klo 4.45
Transilvanian alppien jälkeen juna saapui Romanian pääkaupunkiin. Romanian halki kulkeva osuus oli vaarallinen, sillä kiskot olivat siellä huonossa kunnossa.
Varna: Perjantai klo 16.31
Bulgariassa Mustanmeren rannikolla sijaitseva Varna oli alkuvuosina junamatkan päätepiste, josta matkustajat jatkoivat höyrylaivalla Konstantinopoliin. Laivamatka kesti 14 tuntia. Bulgarian halki kulkeva rata valmistui vuonna 1889, minkä jälkeen myös loppumatka taittui junalla.
Konstantinopoli: Lauantai klo 6.00
81 tuntia ja 41 minuuttia kestäneen matkan päätteeksi matkustajat saapuivat Konstantinopoliin. Vuonna 1897 matka-aika lyheni rataverkon parannustöiden seurauksena 64 tuntiin ja 25 minuuttiin.
Junan makuuvaunut vetivät vertoja loistohotelleille sekä mukavuudessa että palvelussa. Kussakin makuuvaunussa oli tilaa 20 matkustajalle, joiden tarvitsi vain painaa nappia, ja pian paikalle ilmestyi junan palvelija täyttämään heidän toiveensa.
Illan tullen hyttien nojatuolit avattiin vuoteiksi, joihin vaunuhenkilökunta sijasivat valmiiksi silkkilakanat, lämpimän villahuovan ja pehmeän untuvatyynyn.
”Lakanat vaihdettiin joka päivä uusiin, ja ne tuoksuivat aina hyvältä”, About kuvaili. Hän kritisoi vain sitä, että makuuvaunujen ainoat käymälät olivat vaunun päissä ja että niihin oli jonoa aamuisin.
Toisaalta About arvosti suuresti sitä, että wc:ssä oli käytetty italialaista marmoria ja wc-istuin oli kauniisti koristeltua posliinia. Hän kehui myös puhtaita pyyhkeitä, pieniä hajustepulloja ja tuoksuvia käsisaippuoita, jollaisia oli yleensä tarjolla vain loistohotelleissa. Lisäksi käymälä siivottiin jokaisen käynnin jälkeen.
About oli haltioissaan palattuaan Konstantinopolista Pariisiin 11 päivän pituisen matkan jälkeen:
”Olen yhä häikäistynyt kokemastani. Vaikka matka oli pitkä, en ole lainkaan väsynyt ja olisin valmis nousemaan junaan uudelleen vaikka saman tien.”
About olisikin voinut lähteä uudelle junamatkalle vaikka saman tien, sillä Idän pikajunalla oli kaksi viikoittaista lähtöä sekä Pariisista että Konstantinopolista. Luultavasti hänellä ei kuitenkaan olisi ollut varaa ostaa lippua itse.
Junassa matkusti monenlaista väkeä
Matkalippu Pariisista Konstantinopoliin maksoi suunnilleen keskivertoranskalaisen neljännesvuoden palkan verran, ja niinpä vain varakas väki pystyi matkustamaan Idän pikajunassa. Junan käytävällä saattoikin kohdata vanhoja ottomaaniylimyksiä, venäläisiä ruhtinaita, rikkaita kreikkalaisia kauppiaita, romanialaisia aristokraatteja ja itävaltaunkarilaisia aatelisia.
Ajan myötä matkustajakuntaan liittyi myös länsimaalaisia liikemiehiä, virkamiehiä sekä menestyneitä taiteilijoita, jotka kiersivät työnsä vuoksi Euroopan suurkaupungista toiseen.
Junan ruoka veti vertoja hienoimmille ravintoloille
Mestarikokit loihtivat parhaista aineksista herkullisia aterioita, jotka univormupukuiset tarjoilijat kantoivat hienoilla posliinilautasilla ruokailijoiden eteen. Ruoka huuhdottiin kurkusta alas laadukkailla viineillä ja hienolla samppanjalla. Idän pikajunan ravintolavaunu pärjäsi vertailussa Euroopan parhaille ravintoloille.

Keittiö
Keittiö oli tavallisiin ravintolakeittiöihin verrattuna pieni, mikä vaati keittiöhenkilökunnalta joustavuutta. Keittiömestarin lisäksi keittiöhenkilökuntaan kuului kolme muuta gourmetkokkia, pari apukokkia ja muutama siivooja, joiden tehtäviin kuului myös vihannesten tilaaminen. Elintarvikkeita säilytettiin junan viimeisenä olevassa matkatavaravaunussa. Laadukkaat raaka-aineet ja samppanjapullot pidettiin kylmänä suurilla jäälohkareilla, joita lastattiin junaan väliasemilla. Toimittaja Edmond Aboutin mukaan matkustajat saivat jään ansiosta ”aina nauttia tuoreesta Isignyn voista, vaikka oltiin keskellä Unkarin pustaa tuhannen kilometrin päässä Ranskasta ja Isignystä”.

Tarjoilijat
Tarjoilijat valikoitiin suuresta hakijajoukosta Pariisin ja Sveitsin loistohotelleista. Näin haluttiin varmistaa, että junan palvelu vetäisi vertoja huippuravintoloille.
Kääntöteli oli junanvaunun alla oleva lyhyt, kääntyvä alusta, joka vaimensi junan tärinää ja mahdollisti siten ruuan ja juomien tarjoilemisen läikyttämättä. Idän pikajunan alkuaikoina kääntöteli oli uusi keksintö, johon junayhtiön johtaja oli tutustunut Yhdysvalloissa.

Suuret ikkunat
Suuret ikkunat tarjosivat matkustajille huikaisevan näkymän ohikiitävään maisemaan. Ikkunat oli huolella eristetty, jotta ruokailijat eivät joutuisi kärsimään epämiellyttävästä vedosta.
Neljän hengen pöydät oli sijoitettu ravintolavaunun toiselle sivulle ja kahden hengen pöydät toiselle. Näin romanttista illallista toivoville ruokailijoille taattiin heidän kaipaamansa rauha.

Salonki
Salonki oli erillään varsinaisesta ravintolavaunusta, ja siellä vieraat saattoivat nauttia konjakin tai liköörin selaillen tuoreita ranskalaisia, englantilaisia, saksalaisia ja itävaltalaisia sanomalehtiä.
Illallinen alkoi yleensä kello 20.00, ja sen kesto oli arviolta noin kolme tuntia. Jokaisella pöydällä oli menyy, johon päivän kaikki ruokalajit oli kirjoitettu kauniisti käsin. Menyy sisälsi yleensä 7–10 ruokalajia.
Idän pikajunassa hienot matkustajat saivat mahdollisuuden näyttäytyä ja tehdä tuttavuutta muiden silmäätekevien kanssa, ja kaikki, joilla oli varaa maksaa kalliista matkasta, olivat tervetulleita.
Yksi Idän pikajunan tunnetuimmista matkustajista oli kreikkalais-turkkilainen asekauppias Basil Zaharoff, joka matkusti luksusjunalla ensi kerran vuonna 1885 ja josta tuli junan kanta-asiakas seuraaviksi 40 vuodeksi.
Aina tyylikkäästi pukeutunut ja ylellisyydestä nauttiva Zaharoff ihastui Idän pikajunaan ensisilmäyksellä. Junassa hän pystyi tapaamaan vaivihkaa poliitikkoja ja virkamiehiä ja solmimaan heidän kanssaan tuottoisia asekauppasopimuksia. Hänellä oli tapana lahjoa neuvottelukumppaneitaan hienovaraisesti tarjoamalla näille savukkeita, joiden ympärille oli kääritty seteleitä.
Zaharoff hurmasi charmillaan myös ministereiden vaimoja ja rakastajattaria ja urkki heiltä neuvottelukumppaniensa salaisuuksia ja heikkoja kohtia, joita hän sitten hyödynsi omaksi edukseen. Zaharoffista tuli vuodessa Euroopan rikkain asekauppias, ja hän itse kiitti menestyksestään pitkälti Idän pikajunaa.
Ahkerasti matkustava Zaharoff arvosti junayhtiön hienotunteisuutta, ja hänestä tuli nopeasti Idän pikajunan tärkein yksittäinen asiakas. Kun Zaharoff kaipasi naisseuraa, eräs wieniläinen parittaja varmisti, että Zaharoffin vakituisessa hytissä numero 7 odotti aina punahiuksisen prostituoitu. Junan henkilökunta katsoi tätä kaikkea läpi sormiensa.
Talvella 1886 Zaharoffin hyttiin ei kuitenkaan astunut punaverikkö, kuten yleensä, vaan sen ovelle ryntäsi 17-vuotias tumma espanjalaiskaunotar.
”Suokaa anteeksi, arvon herra! Teidän on pelastettava minut! Hän on menettänyt järkensä... Hän aikoo tappaa minut!” huudahti kaunis Maria-niminen espanjatar, joka kertoi olevansa häämatkalla herttua-aviomiehensä kanssa. Pian paikalle ilmestyi aviomies tikari kädessään.
Ritarillinen asekauppias päästi Marian turvaan hyttiinsä, ja hänen henkivartijansa riisti tikarin herttuan kädestä. Idän pikajunan henkilökunta suhtautui dramaattiseen kohtaukseen tyynesti, ja kun juna vähän myöhemmin pysähtyi Wienissä, mieleltään järkkynyt herttua vietiin huomiota herättämättä hoidettavaksi yhteen Wienin monista hermoparantoloista.
Vaikka Zaharoffin ja häntä 20 vuotta nuoremman Marian ensitapaaminen jäi lyhyeksi, he rakastuivat. Paria ei nähty virallisesti yhdessä, sillä Maria oli yhä naimisissa mielenvikaisen herttuansa kanssa, mutta rakastavaiset alkoivat tavata toisiaan salaa Idän pikajunassa.
Seuraavien 38 vuoden ajan Zaharoff varasi matkoillaan hytin 7 itselleen ja viereisen hytin numero 8 Marialleen. Rakastavaiset saivat toisensa lopulta vuonna 1924, kun Marian aviomies kuoli. Heidän avioliittonsa jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä Maria kuoli vuonna 1926.
Palvelu pelasi junassakin
Siivous, matkatavaroiden käsittely, pienet korjaustyöt ja tarjoilu olivat vain osa siitä työstä, jota Idän pikajunan korkean palvelutason ylläpitäminen edellytti. Junan koko henkilökunnan kantajista junapäällikköön piti toimia kuin hyvin öljytty koneisto.





Kantajat
Kantajat lastasivat painavia matkalaukkuja tavaravaunuun ja sieltä pois. Heidän työvuoronsa kesti koko yön, sillä juna pysähtyi yön aikana monilla asemilla.
Ravintolavaunun esimies
Ravintolavaunun esimies vastasi junan keittiöstä ja ravintolasta. Hänen oli hallittava vähintään kolme kieltä voidakseen ratkaista matkustajien pulmia.
Junapäällikkö
Junapäällikkö vastasi viime kädessä koko junasta ja huolehti henkilökohtaisesti hienoimpien matkustajien, kuten kuninkaallisten ja valtionpäämiesten, viihtymisestä.
Makuuvaunun konduktööri
Makuuvaunun konduktööri voitiin kutsua paikalle vaikka keskellä yötä hyteissä olevilla painonapeilla. Lisäksi hän keräsi passit ja matkaliput.
Basil Zaharoff kuoli vuonna 1936, ja ennen kuolemaansa hän oli antanut henkivartijalleen tehtävän, joka kuvasti hyvin Idän pikajunan merkitystä hänen elämässään. Päivä Zaharoffin kuoleman jälkeen henkivartija nousi Pariisissa Idän pikajunaan mukanaan kirjekuori, jossa oli Marian valokuva.
Matkalla kohti Wieniä hän avasi hytin 7 ikkunan, repi valokuvan kappaleiksi ja heitti palaset ulos. Kello oli tuolloin 2.32 – aivan kuten silloin, kun nuori Maria oli peloissaan koputtanut Zaharoffin hytin ovea 40 vuotta aikaisemmin. Näin asekauppias jätti hyvästit rakastetulleen.
Bulgarian tsaari tarttui ohjaimiin
Idän pikajunan toinen vakioasiakas ei ollut yhtä tahdikas kuin Zaharoff. Bulgarian tsaari Ferdinand I matkusti usein Wieniin tai Pariisiin yksityisessä salonkivaunussaan, joka kytkettiin Idän pikajunan perään.
Kerran ollessaan matkalla kotiin Sofiaan vuonna 1912 Ferdinand ei saanut unta, ja hän päätti järjestää itselleen ohjelmaa. Hän veti hätäjarrusta, ja kun juna oli pysähtynyt, hän marssi veturiin ja vaati saada ohjata junaa sen ollessa Bulgarian maaperällä.
Hämmentynyt veturinkuljettaja yritti puhua tsaarille järkeä, mutta tämä oli järkkymätön. Kun junan hätäjarrutuksen lukitsemat pyörät oli saatu vapautettua ja matka taas jatkui, kuljettajana toimi Bulgarian tsaari, joka ohjasi junan perille Sofian rautatieasemalle asti. Wagons-Lits sopi myöhemmin Ferdinandin kanssa, että tämä saisi jatkossakin kuljettaa junaa halutessaan, mutta hän saisi hypätä puikkoihin vain sellaisella asemalla, jolla junan oli joka tapauksessa aikataulun mukaan määrä pysähtyä.
Kun Ferdinandin vanhin poika Boris peri valtaistuimen, hänkin halusi kuljettaa Idän pikajunaa Bulgarian alueella. Uusi tsaari kaipasi kuitenkin enemmän vauhtia kuin isänsä. Kun juna kerran oli aikataulustaan jäljessä, tsaari Boris käski lämmittäjän lapioida lisää hiiliä tulipesään, kunnes höyrykattilan painemittari ylitti maksimirajan.
Veturinkuljettaja onnistui viime tipassa estämään höyrykattilan räjähtämisen avaamalla sen ylipaineventtiilin, mutta lämmittäjää se ei pelastanut. Tulipesästä leimahti valtava lieska, joka tarttui lämmittäjän vaatteisiin, ja miesparka hyppäsi ilmiliekeissä ulos veturista. Hän kuoli vammoihinsa.

Vaunupalvelija ilmestyi oitis paikalle, kun matkustajat painoivat hytissään olevaa nappia.
Boris halusi yhä junan ehtivän Sofiaan aikataulussa, eikä hän sallinut junan pysähtyä. Kun juna sitten saapui Sofiaan ajoissa, Boris ylpeili saavutuksellaan asemalaiturilla. Tsaarin ja oman maineensa varjelemiseksi Wagons-Litsin ei auttanut muu kuin ostaa kuolleen lämmittäjän perhe hiljaiseksi muhkealla korvauksella. Hienotunteiseen tapaansa junayhtiö piti summan salassa.
Henkilökunta säilytti salaisuudet
Hienotunteisuus ja asiakkaiden salaisuuksien säilyttäminen olivat Wagons-Litsille kunnia-asioita. Junan henkilökunta pyrki myös aina täyttämään matkustajien toiveet – silloinkin, kun ne poikkesivat valtavirrasta eivätkä kestäneet päivänvaloa. Basil Zaharoffin lisäksi monet muutkin merkkimiehet luottivat Idän pikajunan työntekijöiden hienotunteisuuteen naisseikkailujensa suhteen.
Esimerkiksi Belgian kuningas Leopold II, joka oli Georges Nagelmackersin hyvä tuttu, varasi rakastajattarelleen omaan vaunun, ja Wagons-Litsin henkilökunta järjesti monenlaisia erityispalveluita hänelle ja hänen seurueelleen. Myös Romanian Kaarle II:lla oli oma vaunu salaisia lemmenleikkejä varten.
Myös korkea-arvoiset kirkonmiehet tapailivat Idän pikajunassa naisia. Eräällä itäeurooppalaisella piispalla, jonka junan henkilökunta tunsi nimellä ”hänen korkeutensa arkimandriitta Cyril”, oli tapana pelehtiä maksullisten naisten kanssa matkustaessaan Sofian ja Belgradin väliä.
Matka kesti vain tunnin ja 35 minuuttia, mutta se riitti piispalle. Tärkeintä oli se, että hän saattoi luottaa Idän pikajunan henkilökunnan vaitioloon.
”Emme me voi paljastaa, mitä vieraamme junassa tekevät”, junan konduktööri vastasi uteliaan toimittajan kysellessä häneltä piispan monista junamatkoista.

Lumimyrsky antoi idean menestysromaaniin
”Dekkarikuningatar” Agatha Christie sai innoituksen kuuluisimpaan tarinaansa, kun Idän pikajuna juuttui lumeen vuonna 1929.
Agatha Christien kuuluisassa salapoliisiromaanissa Idän pikajunan arvoitus vuodelta 1934 belgialainen mestarietsivä Hercule Poirot lähtee matkalle Idän pikajunalla. Juna juuttuu lumeen jossakin Balkanilla, ja pysähdyksen aikana yksi matkustajista murhataan. Poirot alkaa etsiä murhaajaa 13 epäillyn keskuudesta.
Christie sai idean romaaniinsa, kun Simplon Orient Express -juna helmikuussa 1929 juuttui lumeen rajussa lumimyrskyssä Turkissa. Apu ei päässyt päiväkausia kestäneessä myrkyssä perille, ja katastrofi oli jo lähellä, kun ruoka ja polttoaine alkoivat loppua. Yksi matkustajista ahdistui tilanteesta niin, että hän yritti riistää oman henkensä. Vasta kuudentena päivänä junaan saatiin toimitettua ruokaa ja polttoainetta moottorikelkoilla.
Christie tunsi Idän pikajunan hyvin jo ennen dramaattista lumimyrskyä, sillä hän oli matkustanut sillä miehensä eversti Archibald Christien kanssa pariskunnan ollessa matkalla Lähi-itään ja sieltä takaisin. Niinpä hän pystyi kuvailemaan junan pienimpiäkin yksityiskohtia hyvin tarkasti ja kuvasi kirjassaan niin makuuvaunujen seinällä olevaa kellotelinettä kuin ääntä, joka kuului, kun makuuvaunun pesualtaan kansi suljettiin.
Romaanista on tehty useita elokuvia, joista uusin on vuodelta 2017. Sen on ohjanut Kenneth Branagh, joka esittää myös pääosaa, ja muissa rooleissa nähdään mm. Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Derek Jacobi ja Judi Dench.
Idän pikajunan henkilökunta oli koulutettu vastaamaan uteluihin vältellen, aivan kuten junan kaikki työntekijät junapäälliköstä kantajiin oli ohjeistettu täyttämään matkustajien kaikki toiveet, olivatpa ne miten kummallisia tahansa.
Yhdysvaltalaiset ja britit olivat kaikkein huomaavaisimpia ja ”helpoimpia” asiakkaita, ja itävaltalaisia aristokraatteja oli kaikkein vaikein miellyttää. Esimerkiksi ruhtinas Ernst Rüdiger Starhemberg kieltäytyi syömästä ravintolavaunun tarjoamia ruokia, sillä hän uskoi tiettyjen ruokalajien kohentavan mieskuntoaan.
Niinpä junan kokki joutui tilaamaan ruhtinaalle tämän vaatimusten mukaisia annoksia wieniläisestä loistohotellista, jotta tämän vireys olisi huipussaan Pariisin bordelleissa.
Habsburgin sukuun kuuluva arkkiherttuatar Marie Valerie vaati myös erityisruokavaliota junassa. Vaatimus ei tosin koskenut häntä itseään vaan hänen puudeleitaan, joille piti kolmesti päivässä tarjoilla normandialaisessa voissa paistettua juottovasikkaa. Kokki joutui kaivamaan juottovasikan ohjeen esiin neljästi vuodessa, kun arkkiherttuatar matkusti trimmauttamaan puudeleitaan pariisilaiseen salonkiin
Koirilla oli luonnollisesti omat paikkalippunsa, jotka maksoivat lähes yhtä paljon kuin tavallinen matkalippu.
Junassa vilisi vakoojia
Idän pikajunasta tuli erittäin suosittu, ja jo vuonna 1906 eli vuosi Georges Nagelmackersin kuoleman jälkeen Wagons-Lits vastasi kasvaneeseen kysyntään avaamalla uusia junareittejä.
Euroopan poliittisen tilanteen kiristyessä vakoojatkin alkoivat hyödyntää Euroopan metropolien välillä liikennöiviä junia. Salaiset asiakirjat vaihtoivat vaivihkaa omistajaa salonkivaunussa, ja agentit ja vakoojat saattoivat ylittää valtioiden rajoja turvallisesti tekeytymällä harmittomiksi britti.ordeiksi tai ranskalaisiksi elostelijoiksi.
Yksi Idän pikajunaa ahkerasti käyttänyt vakooja oli kansainvälisen partioliikkeen myöhemmin perustanut Robert Baden-Powell.
”Lakanat vaihdettiin joka päivä uusiin, ja ne tuoksuivat aina hyvältä.” Edmond About, toimittaja, 1883
Ahavoitunut britti perhoshaaveineen näytti viattomalta luonnonystävältä, kun hän matkusti Idän pikajunalla Balkanille ja jatkoi sitten matkaansa Välimeren rannikolla sijaitsevien sotilastukikohtien tienoille. Kyselijöille hän selitti piirtävänsä harvinaisia perhoslajeja, minkä jälkeen hän sai yleensä piirrellä rauhassa.
Kun Baden-Powell oli kerännyt riittävästi tietoa, hän hyppäsi taas junaan ja palasi luonnoksineen Lontooseen.
Todellisuudessa hän oli taitavasti kätkenyt perhospiirroksiinsa kuvauksia linnoituksista ja puolustusrakennelmista, ja Lontoossa tiedustelupalvelu tulkitsi piirrokset ja piirrätti ne puhtaaksi. Baden-Powellin keräämien tietojen ansiosta ympärysvaltojen sotalaivat pystyivät helposti tunnistamaan Itävalta-Unkarin rannikkopuolustuskohteita Kroatiassa ensimmäisen maailmansodan aikana.
Idän pikajunaa alettiinkin pian kutsua ”vakoojien pikajunaksi”, ja vakoitoiminnan ollessa vilkkaimmillaan junassa oli eri valtioiden agentteja tungokseen asti.
Vähän ennen toisen maailmansodan syttymistä yksi vakoojien kohtaaminen päättyi murhaan, kun brittiagentti Michael Henry Mason paljastui kahdelle saksalaisvakoojalle Simplon Orient Express -junan ravintolavaunussa.
”Uskottelin heille olevani humalassa, mutta todellisuudessa kaadoin suurimman osan viinistäni lattialle. Tiesin, että he odottaisivat minua käytävässä, mutta minä ehdin ensin”, Mason muisteli vuosia myöhemmin. Hän mursi saksalaisten niskat aitoon James Bond -tyyliin ja heitti ruumiit ulos junan wc:n ikkunasta.

Lentomatkustaminen korvasi luksusjunat
Idän pikajunan liikennöinti taukosi sen liki satavuotisen historian aikana vain maailmansotien ajaksi. 1970-luvun lopulla junayhtiö joutui luovuttamaan, kun lentämisestä tuli yhä halvempaa ja nopeampaa.
1882: Koeajo
Junayhtiö Wagons-Litsin ensimmänen ravintola- ja makuuvaunuilla varustettu pikajuna teki koematkan Pariisista Wieniin. 1 350 kilometrin matka taittui 28 tunnissa.
1883: Neitsytmatka
Idän pikajuna lähti neitsytmatkalleen 4. lokakuuta 1883. Lehdet ylistivät kilvan Euroopan uutta ihmejunaa niin ennen matkaa kuin sen aikana ja jälkeenkin.
1920–30-luku: Kulta-aika
Idän pikajunan kultakausi alkoi ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Junayhtiö avasi uusia reittejä ja rakensi ylellisiä luksusvaunuja. Vuonna 1930 sen vaunukalusto oli suurimmillaan ja hienoimmillaan.
1939–45: Pitkä tauko
Idän pikajunan liikennöinti taukosi toisen maailmansodan ajaksi, ja natsit käyttivät sen vaunuja kenttäsairaaloina ja bordelleina. Kun Saksa miehitti Ranskan vuonna 1940, se pakotti ranskalaiset allekirjoittamaan antautumissopimuksen samassa ravintolavaunussa, jossa Saksa oli joutunut taipumaan ensimmäisen maailmansodan ankariin rauhanehtoihin. Vaunu oli poistettu käytöstä jo vuonna 1919, mutta se oli viety Saksaan, jossa se myöhemmin tuhottiin.
1977: Viimeinen matka
Lentokoneet korvasivat junat pitkillä matkoilla, ja Wagons-Litsin viimeinen Idän pikajuna lähti Pariisista kohti Istanbulia 20. toukokuuta 1977. Jotkin junayhtiöt ovat sittemmin tarjonneet nostalgiamatkoja 1920-luvun junissa, ja nykyään muun muassa Lontoosta voi matkustaa historiallisella junalla Venetsiaan.
Murhat olivat Idän pikajunassa harvinaisia, vaikka Agatha Christie ja monet muutkin rikoskirjailijat tekivätkin luksusjunasta monien rikosten näyttämön. Ensimmäinen murha junassa tapahtui vasta vuonna 1935 eli vuosi Christien Idän pikajunan arvoitus -romaanin ilmestymisen jälkeen.
23-vuotias opiskelija Karl Strasser istui samassa vaunuosastossa rikkaan romanialaisnaisen kanssa matkalla Pariisiin. Matkan aikana Strasser ryösti naisen ja heitti tämän ulos vaunun ikkunasta.
Satunnainen ohikulkija löysi ruumiin radan varresta, ja kun eräs poliisi myöhemmin näki murhatun naisen upean hopeakettupuuhkan toisen naisen kaulassa, poliisi pääsi Strasserin jäljille. Strasser tuomittiin murhasta ja ryöstöstä kuolemaan, mutta tuomio muutettiin elinkautiseksi vankeudeksi.
Veri virtasi Idän pikajunassa myös kylmän sodan aikana, mutta murhat eivät horjuttaneet Wagons-Litsin hyvää mainetta. Junayhtiön alamäen aiheutti aivan toinen ilmiö: tekniikan kehitys.
Idän pikajuna tuli tiensä päähän
1950-luvulta alkaen Wagons-Lits kilpaili matkustajista lentokoneiden kanssa. Lentoyhtiöt tarjosivat yhä halvempia ja nopeampia yhteyksiä Euroopan metropolien välillä, ja lentomatkailun suosio kasvoi, vaikka koneissa ei ollutkaan tarjolla marmorisia wc-istuimia tai gourmetruokaa.
Se ei ollut tarpeen, sillä matkustajille riitti, että he pääsivät perille Pariisiin, Istanbuliin tai Wieniin yhdessä päivässä.
Wagons-Lits taisteli sitkeästi olemassaolostaan ja avasi uusia junareittejä, mutta aika oli ajanut sen ohi, ja vuonna 1977 se oli vain varjo entisestään. Luksuksesta oli karsittu, eivätkä junien matka-ajat olleet enää kilpailukykyisiä.
Lopulta yhtiön oli lakkautettava kuuluisa Pariisi-Istanbul-yhteytensä. 22. toukokuuta 1977 Idän pikajuna saapui viimeistä kertaa Istanbuliin, jossa sitä odotti toimittajien armeija. Uutistoimisto Reutersin sähkeessä tapausta kommentoitiin näin:
”Idän pikajuna, joka oli aikanaan maailman ylellisin juna, saapui tänään viimeisen kerran Istanbulin Sirkecin asemalle 5 tuntia ja 38 minuuttia aikataulustaan myöhässä.” Reuters jatkoi vielä, että ”sametin, nahkapaneelien ja cordon bleu -aterioiden aika” oli ohi.
94 vuotta sen jälkeen, kun ensimmäinen Idän pikajuna lähti Pariisista neitsytmatkalleen samppanjalasien kilistessä, Wagons-Litsin vaakunakuvan koristamat lasit otettiin taas esille – nyt juhlistamaan Idän pikajunan tarinan loppua.
”Satoja ihmisiä kokoontui Istanbuliin asemalaiturille todistamaan, miten matkustajat kohottivat viimeisen samppanjamaljan”, Reuters kommentoi.
Idän pikajunassa matkustaneita julkkiksia

Albert Einstein
Ennen muuttoaan Yhdysvaltoihin vuonna 1933 fyysikko Albert Einstein kiersi ympäri Eurooppaa luennoimassa ja käytti matkoillaan usein Idän pikajunaa.

Josephine Baker
Yhdysvaltalais-ranskalainen viihdetaiteilija Josephine Baker oli mukana Idän pikajunassa, kun pommi tappoi yhdeksän matkustajaa vuonna 1931. Hän tyynnytteli järkyttyneitä matkatovereitaan laulamalla heille.

Sigmund Freud
Psykoanalyysin ”isä” Sigmund Freud pakeni natsien juutalaisvainoja Wienistä Idän pikajunalla vuonna 1938. Kuuluisa psykiatri asettui asumaan Lontooseen, jossa hän vietti viimeiset elinvuotensa.

Marlene Dietrich
Saksalaissyntyinen näyttelijätär Marlene Dietrich oli yksi monista taiteilijoista, jotka matkustivat kiertueillaan Idän pikajunalla Euroopan metropolista toiseen. Ylellisessä junassa hänellä oli mahdollisuus rentoutua esitystensä välillä.