SZ-Photo/Imageselect
Fokker Dr.I, Jasta 11, Punainen paroni

Kulmikas kolmitaso kylvi kauhua taivaalla

Lyhyt runko ja paksut siivet saivat saksalaisen Fokker Dr.I -hävittäjälentokoneen näyttämään harmittomalta, mutta sen ketteryys sinetöi Manfred von Richthofenin maineen ”Punaisena paronina”.

Brittikenraalit nauroivat pilkallisesti, kun saksalainen Fokker Dreidecker eli Fokker Dr.I -hävittäjälentokone ensi kerran ilmestyi taivaalle rintaman ylle elokuussa 1917.

Kömpelön näköinen Fokker Dr.I -kolmitaso oli kilpailijoihinsa verrattuna pieni ja hidas.

Nauru loppui lyhyeen, kun saksalaislentäjä Werner Voss vähän myöhemmin pudotti Fokker Dr.I:llä peräti kymmenen brittikonetta.

Ensimmäisessä maailmansodassa ilmasota tarkoitti lähitaisteluita konekivääreillä aseistettujen lentäjien välillä.

Se edellytti ketteriä lentokoneita, jotka pystyivät nousemaan nopeasti korkealle, yllättämään vihollisen ja sukeltamaan hyökkäyksen jälkeen taas nopeasti alas. Fokker Dr.I täytti kaikki nämä vaatimukset.

Hävittäjä-ässä Manfred von Richthofenin mukaan Fokker Dr.I pystyi ”kiipeämään kuin apina ja loikkimaan ympäriinsä kuin paholainen”.

VIDEO: Tutustu Fokker Dr.I:een

Saksalainen Fokker Dr.I ei ollut yhtä nopea kuin muut hävittäjät, mutta sen pieni koko ja siipien muotoilu tekivät siitä pelottavan vastustajan.

Richthofen ihastui oitis ketterään koneeseen, jonka hän maalautti kirkkaanpunaiseksi. Punaisella Fokkerilla saavutetut lukuisat ilmavoitot sinetöivät jo tunnetun hävittäjälentäjän maineen ”Punaisena paronina”.

VIDEO: Punainen paroni nousee Dr.I:llä ilmaan.

Richthofen ehti pudottaa 19 viholliskonetta ennen kuin hänet ammuttiin alas 21. huhtikuuta 1918. Pian myös Fokker Dreidecker katosi taivaalta, sillä nopeampi Fokker D.VII syrjäytti sen kuukautta myöhemmin.

Omaleimainen Dr.I on kuitenkin säilyttänyt asemansa ensimmäisen maailmansodan kuuluisimpana lentokoneena.