Rico Shen
Martin Cooper taler i mobiltelefon.

Kuka soitti ensimmäisenä matkapuhelimella?

Vuonna 1973 yhdysvaltalainen keksijä ja insinööri Martin Cooper aloitti aivan uuden aikakauden, kun hän soitti työpaikalleen uusimmalla keksinnöllään.

Ensimmäinen puhelu mukana kuljetettavalla puhelimella soitettiin 17. kesäkuuta 1946, kun yhdysvaltalainen Bell System -puhelinyhtiö esitteli uusinta keksintöään kiireisille liikemiehille. Se koostui noin 35 kiloa painavasta puhelimen rohjakkeesta, joka voitiin asentaa auton tavaratilaan.

Kun käyttäjä halusi soittaa puhelimella, hän nosti luurin ja sai yhteyden keskukseen, joka yhdisti puhelun oikealle vastaanottajalle. Palvelu oli tarjolla vain yhdysvaltalaisissa suurkaupungeissa, ja sitä käytti vuonna 1948 noin viisituhatta asiakasta. Järjestelmä oli maassa käytössä aina 1980-luvulle asti.

Video: Katso ensimmäisen matkapuhelimen mainos

Video

Insinööri käytti ensimmäistä matkapuhelinta

Ensimmäinen puhelu nykyisen kaltaisella kädessä pidettävällä matkapuhelimella soitettiin vasta kolme vuosikymmentä myöhemmin eli 3. huhtikuuta 1973, kun Motorola-televiestintäyhtiön insinööri Martin Cooper soitti New Yorkin keskustasta yhtiön pääkonttoriin New Jerseyyn.

Puhelu soitettiin teknisellä ihmeellä, jota Cooper oli itse ollut mukana kehittämässä: Motorola DynaTAC 8000X -puhelimella, josta vuonna 1984 tuli historian ensimmäinen kaupallinen matkapuhelin. Kun se tuli myyntiin, sen hinta lähenteli nykyrahassa 9 000:ta euroa.