Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Martin Cooper taler i mobiltelefon.

Kuka soitti ensimmäisenä matkapuhelimella?

Vuonna 1973 yhdysvaltalainen keksijä ja insinööri Martin Cooper aloitti aivan uuden aikakauden, kun hän soitti työpaikalleen uusimmalla keksinnöllään.

Rico Shen

Ensimmäinen puhelu mukana kuljetettavalla puhelimella soitettiin 17. kesäkuuta 1946, kun yhdysvaltalainen Bell System -puhelinyhtiö esitteli uusinta keksintöään kiireisille liikemiehille. Se koostui noin 35 kiloa painavasta puhelimen rohjakkeesta, joka voitiin asentaa auton tavaratilaan.

Kun käyttäjä halusi soittaa puhelimella, hän nosti luurin ja sai yhteyden keskukseen, joka yhdisti puhelun oikealle vastaanottajalle. Palvelu oli tarjolla vain yhdysvaltalaisissa suurkaupungeissa, ja sitä käytti vuonna 1948 noin viisituhatta asiakasta. Järjestelmä oli maassa käytössä aina 1980-luvulle asti.

Video: Katso ensimmäisen matkapuhelimen mainos

Insinööri käytti ensimmäistä matkapuhelinta

Ensimmäinen puhelu nykyisen kaltaisella kädessä pidettävällä matkapuhelimella soitettiin vasta kolme vuosikymmentä myöhemmin eli 3. huhtikuuta 1973, kun Motorola-televiestintäyhtiön insinööri Martin Cooper soitti New Yorkin keskustasta yhtiön pääkonttoriin New Jerseyyn.

Puhelu soitettiin teknisellä ihmeellä, jota Cooper oli itse ollut mukana kehittämässä: Motorola DynaTAC 8000X -puhelimella, josta vuonna 1984 tuli historian ensimmäinen kaupallinen matkapuhelin. Kun se tuli myyntiin, sen hinta lähenteli nykyrahassa 9 000:ta euroa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota