Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hieno pariskunta vanhassa sähköautossa

Kuka rakensi ensimmäisen sähköauton?

Ensimmäiset sähköautot olivat paljon mukavampia ajaa kuin bensiiniautot, ja siksi ne olivat 1900-luvun alussa suosituimpia. Bensiiniautoilla oli kuitenkin yksi etu, joka ratkaisi lopulta kilvan niiden hyväksi.

Library of Congress

Ensimmäiset sähköautot kehitettiin jo lähes 200 vuotta sitten eli paljon ennen kuin ensimmäiset bensiiniautot ilmestyivät teille. Skotlantilainen Robert Anderson kehitti 1830-luvulla yhden varhaisimmista sähköautoista. Se oli eräänlainen moottorikäyttöinen vaunu, jossa oli hevosten sijasta suuret akut.

Andersonin ajoneuvon huippunopeus oli noin 12 km/h, mutta sen akkuja ei voinut ladata, joten sen käyttömahdollisuudet olivat varsin rajalliset.

Aidosti käyttökelpoinen sähköauto oli aimo harppauksen lähempänä, kun ranskalainen Gaston Planté kehitti suuren ladattavan akun. Plantén keksintö tasoitti tietä brittiläisen Thomas Parkerin kehittämälle ensimmäiselle sarjavalmisteiselle sähköautolle vuonna 1884 – eli noin kaksi vuotta ennen ensimmäistä kaupallista bensiiniautoa.

Perhe vanhassa sähköautossa

Ensimmäiset sähköautot hävisivät bensiiniautoille, jotka soveltuivat paremmin pitkille matkoille.

© Théodore Pescatore

Bensiiniautot hurauttivat ohi

Sähköautot houkuttelivat, koska ne eivät haisseet eivätkä melunneet yhtä paljon kuin bensiiniautot, ja 1900-luvun taitteessa sähköautoja olikin liikenteessä paljon enemmän kuin polttomoottoriautoja. Pelkästään Yhdysvalloissa oli noin kaksi kertaa enemmän sähkökäyttöisiä autoja kuin bensiiniautoja.

Lopulta sähköautot eivät kuitenkaan pysyneet kilpailijoidensa perässä. Tieverkon laajentuessa yhä useammat autoilijat halusivat ajaa yhä pidempiä matkoja, ja bensiiniautoilla matkanteko oli vaivattomampaa kuin sähköautoilla, joiden toimintasäde oli lyhyt ja latausaika pitkä.

Siksi bensiiniautot syrjäyttivät sähköautot 1900-luvun ensi vuosikymmeninä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota