Miami U. Libraries
Sihteeri

Kuka keksi kirjoituskoneen?

Remington No. 1 -kirjoituskone tuli markkinoille vuonna 1874. Kirjoituskone mullisti kirjallisen viestinnän ja avasi lisäksi naisille oven työmarkkinoille.

”Yksikään toinen nykyajan keksintö ei ole säästänyt liikemiehiä kirjoittamisen vaivalta yhtä tehokkaasti kuin Remington-kirjoituskone. Tuhansia tällaisia koneita käytetään päivittäin ympäri maatamme.”

Näin kirjoitti Salt Lake Herald -sanomalehti 14. syyskuuta 1884. Ylistyksen kohde oli Remington No. 1 – maailman ensimmäinen aidosti käyttökelpoinen kirjoituskone.

Uusi näppäimistö oli täysosuma

Toimittaja Christopher Sholes patentoi Remington No. 1:n vuonna 1868, ja myyntiin se tuli vuonna 1874.

Koneen ensimmäisessä versiossa oli jäykät näppäimet ja kirjasinvarret, jotka jumittuivat helposti. Parannusten jälkeen Remington No. 1 oli kuitenkin valmis valloittamaan maailman ja mahdollistamaan kirjoittamisen nopeasti ja edullisesti ilman painokonetta.

Kirjoituskoneessa oli Sholesin kehittämä QWERTY-näppäimistö, jossa yleisimpien kirjainten paikka oli tarkkaan mietitty ja jossa kirjasinvarret eivät enää jumiutuneet niin helposti.

Sihteeri

Kirjoituskone avasi lukemattomille naisille oven työmarkkinoille ja sihteerin ammattiin.

© Miami U. Libraries

Naiset oli kuin luotu kirjoittamaan

Remington No. 1:stä tuli valtavan suosittu, ja vuoden 1900 tienoilla lähes kaikissa konttoreissa oli jo kirjoituskoneita – etenkin naisten riemuksi.

Kirjoituskoneen keksiminen synnytti uusia työpaikkoja, ja nuoret naiset vyöryivät nyt ensimmäistä kertaa työmarkkinoille konekirjoittajiksi ja sihteereiksi.

”Kirjoituskone sopii erityisesti naisten sormille, jotka ovat kuin luodut kirjoittamiseen. Se ei vaadi kovaa työtä eikä enempää taitoa kuin pianonsoitto”, luki konekirjoitusoppaassa vuodelta 1888.

Naiset alkoivat saada omia tuloja, ja heistä tuli aiempaa itsenäisempiä. Monet naiset liittyivät naisasialiikkeisiin, jotka kampanjoivat etenkin 1800-luvun lopulta lähtien yhä aktiivisemmin naisten äänioikeuden puolesta.

Kirjoituskoneen oudot edeltäjät

Vuonna 1874 markkinoille tullut helppokäyttöinen Remington No. 1 oli ensimmäinen kaupallisesti menestynyt kirjoituskone. Keksijät olivat kuitenkin kehitelleet erilaisia kirjoituskoneita jo ennen sitä.

Typografi
© Heinz Nixdorf MuseumsForum

Typografi

Vuosi: 1829
Keksijä: William Austin Burt (USA)

Burtin ”typografi” oli yksi varhaisimmista kirjoituskoneista. Siinä oli puulaatikko ja kirjasinvarsi. Käyttäjä valitsi kirjaimet laatikon etuosasta ja painoi ne varren avulla paperille yhden kerrallaan. Kone oli suunniteltu avuksi toimistotyöhön, mutta hitautensa vuoksi siitä ei tullut myyntimenestystä.

Painokone
© National Archives

Painokone

Vuosi: 1856
Keksijä: John Cooper (USA)

Cooperin painokone toimi samaan tapaan kuin vanhanaikainen puhelin, jossa oli pyöritettävä valintakiekko: käyttäjä valitsi vivulla pyöreään valintakiekkoon oikean kirjaimen, joka leimattiin paperille. Pyöreässä koneessa ei käytetty paperiarkkeja vaan epäkäytännöllisiä pitkiä paperinauhoja.

Kirjoituspallo
© Peter Mitterhofer

Kirjoituspallo

Vuosi: 1870
Keksijä: Rasmus Malling Hansen (Tanska)

Hansenin toimistokäyttöön kehittämää kirjoituspalloa valmistettiin kaikkiaan 50 kappaletta. Hän sai idean koneeseensa viittomakielen sormiaakkosista, ja sillä oli yllättävänkin nopea kirjoittaa. Kirjoituspallo voitti useita kansainvälisiä palkintoja, mutta muutamaa vuotta myöhemmin myyntiin tullut Remington-kirjoituskone päihitti sen.