Shakinpelaaja hämmästytti Euroopassa

Mekaaninen shakinpelaaja voitti kevyesti niin Napoleon Bonaparten kuin Benjamin Franklininkin. Myöhemmin ilmeni, että koko robotti oli huijausta.

Pelaavaa ”turkkilaista” ohjaili ihminen, joka oli piilossa pöydän alla olevassa kaapissa. Temppu upposi moneen hyväuskoiseen.

Shakkia pelaavana ”turkkilaisena” tunnettu kone kiersi vuosikymmeniä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Se pelasi loistavasti ja voitti leikiten useimmat vastustajansa, joihin kuuluivat muun muassa Napoleon ja Benjamin Franklin. Wolfgang von Kempelenin vuonna 1770 rakentama pelaajanukke liikutti päätään ja silmiään siirrellessään shakkinappuloita vasemmalla kädellään.

Jos vastapeluri teki laittoman siirron, turkkilainen asetti nappulan nätisti takaisin. Jos virhe toistui, nukke saattoi kuitenkin pyyhkäistä koko laudan tyhjäksi. Kukaan aikalainenkaan tuskin uskoi, että nukke osasi oikeasti pelata shakkia, mutta toisaalta kukaan ei myöskään onnistunut selvittämään tempun salaisuutta. Ennen peliä kaappi, jonka ääressä ”turkkilainen” pelasi, avattiin niin, että yleisö näki sen sisällä olevan mutkikkaan koneiston.

Todellisuudessa nuken peliä ohjailtiin magneettien avulla. Salaisuus paljastui vasta vuonna 1834, kun laitetta ohjaillut ihminen paljasti salaisuuden lehtihaastattelussa. Hän kertoi olleensa kaapin sisällä ja piiloutuneensa liikuteltavien seinien taakse, kun kaapin ovet avattiin.

Kasparov

Supertietokone voitti shakkineron

Vasta kaksisataa vuotta Wolfgang von Kempelenin keksinnön jälkeen uskomaton tapahtui: kone voitti ihmisen shakissa. Vuonna 1997 supertietokone Deep Blue voitti shakin maailmanmestarin Garri Kasparovin. Kasparov hävisi viimeisen erän 19 siirron jälkeen.