Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pelaavaa ”turkkilaista” ohjaili ihminen, joka oli piilossa pöydän alla olevassa kaapissa. Temppu upposi moneen hyväuskoiseen.

Tekniikka - Koneet

Shakinpelaaja hämmästytti Euroopassa

Mekaaninen shakinpelaaja voitti kevyesti niin Napoleon Bonaparten kuin Benjamin Franklininkin. Myöhemmin ilmeni, että koko robotti oli huijausta.

Shakkia pelaavana ”turkkilaisena” tunnettu kone kiersi vuosikymmeniä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Se pelasi loistavasti ja voitti leikiten useimmat vastustajansa, joihin kuuluivat muun muassa Napoleon ja Benjamin Franklin. Wolfgang von Kempelenin vuonna 1770 rakentama pelaajanukke liikutti päätään ja silmiään siirrellessään shakkinappuloita vasemmalla kädellään.

Jos vastapeluri teki laittoman siirron, turkkilainen asetti nappulan nätisti takaisin. Jos virhe toistui, nukke saattoi kuitenkin pyyhkäistä koko laudan tyhjäksi. Kukaan aikalainenkaan tuskin uskoi, että nukke osasi oikeasti pelata shakkia, mutta toisaalta kukaan ei myöskään onnistunut selvittämään tempun salaisuutta. Ennen peliä kaappi, jonka ääressä ”turkkilainen” pelasi, avattiin niin, että yleisö näki sen sisällä olevan mutkikkaan koneiston.

Todellisuudessa nuken peliä ohjailtiin magneettien avulla. Salaisuus paljastui vasta vuonna 1834, kun laitetta ohjaillut ihminen paljasti salaisuuden lehtihaastattelussa. Hän kertoi olleensa kaapin sisällä ja piiloutuneensa liikuteltavien seinien taakse, kun kaapin ovet avattiin.

Kasparov

Supertietokone voitti shakkineron

Vasta kaksisataa vuotta Wolfgang von Kempelenin keksinnön jälkeen uskomaton tapahtui: kone voitti ihmisen shakissa. Vuonna 1997 supertietokone Deep Blue voitti shakin maailmanmestarin Garri Kasparovin. Kasparov hävisi viimeisen erän 19 siirron jälkeen.

Lue myös:

Poliitikot

Mitä Benjamin Franklinille tapahtui?

1 minuuttia
Koneet

Titanic: Kiehtovia yksityiskohtia

9 minuuttia
Koneet

Vuosi 1739: Mekaaninen kakkiva ankka

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota