Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enigmassa viestit näkyivät näytöllä, SIGABA tulosti ne.

Tekniikka - Koneet

Mitä eroa oli Enigmalla ja SIGABAlla?

Toisen maailmansodan aikana yhdysvaltalaisilla ja saksalaisilla oli omat laitteensa viestien salaamiseen. Miten Enigma ja SIGABA erosivat toisistaan?

Yhdysvaltalaisten SIGABA oli helppokäyttöisempi ja sen koodi oli vaikeampi murtaa kuin saksalaisten Enigman. Molemmat olivat niin sanottuja sähkömagneettisia salauslaitteita, joilla koodattiin ja avattiin viestejä. Jotta vastaanottaja pystyisi avaamaan viestin, koodiavainten piti olla samat sekä koneessa, jolla viesti oli kirjoitettu, että koneessa, jolla koodattu viesti avattiin.

Salauslaitteen kehitti vuonna 1919 saksalainen sähköinsinööri Arthur Scherbius. Alunperin laite oli tarkoitettu teollisuusvakoilun estämiseen, mutta se löysi nopeasti tiensä Saksan asevoimiin.

Useimmissa Enigmoissa oli vain kolme salauskiekkoa, kun SIGABAssa niitä oli 15. Yhdysvaltalaisten koodit olivat siten mutkikkaampia ja lähes mahdottomia murtaa. SIGABAlla viestit pystyi lisäksi tulostamaan, kun taas Enigmaa käytettäessä viestit piti kirjoittaa paperille.

Lue myös:

Keksinnöt

Tesla halusi kehittää langattoman sähkönsiirron

23 minuuttia
Toinen maailmansota

Natsien huippusalainen koodauslaite makasi merenpohjassa

2 minuuttia
Koneet

Concorde-koneet lensivät Yhdysvaltoihin kolmessa tunnissa

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota