Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enigmassa viestit näkyivät näytöllä, SIGABA tulosti ne.

Tekniikka - Koneet

Mitä eroa oli Enigmalla ja SIGABAlla?

Toisen maailmansodan aikana yhdysvaltalaisilla ja saksalaisilla oli omat laitteensa viestien salaamiseen. Miten Enigma ja SIGABA erosivat toisistaan?

Yhdysvaltalaisten SIGABA oli helppokäyttöisempi ja sen koodi oli vaikeampi murtaa kuin saksalaisten Enigman. Molemmat olivat niin sanottuja sähkömagneettisia salauslaitteita, joilla koodattiin ja avattiin viestejä. Jotta vastaanottaja pystyisi avaamaan viestin, koodiavainten piti olla samat sekä koneessa, jolla viesti oli kirjoitettu, että koneessa, jolla koodattu viesti avattiin.

Salauslaitteen kehitti vuonna 1919 saksalainen sähköinsinööri Arthur Scherbius. Alunperin laite oli tarkoitettu teollisuusvakoilun estämiseen, mutta se löysi nopeasti tiensä Saksan asevoimiin.

Useimmissa Enigmoissa oli vain kolme salauskiekkoa, kun SIGABAssa niitä oli 15. Yhdysvaltalaisten koodit olivat siten mutkikkaampia ja lähes mahdottomia murtaa. SIGABAlla viestit pystyi lisäksi tulostamaan, kun taas Enigmaa käytettäessä viestit piti kirjoittaa paperille.

Lue myös:

Koneet

Titanic: Kiehtovia yksityiskohtia

9 minuuttia
Koneet

Auton historia

1 minuuttia
Koneet

Kuka keksi yksikätisen rosvon?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota