Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tekniikka - Koneet

Mikä lentokone on kaikkein nopein?

Miksi maailman nopeimman lentokoneen titteli on annettu kahdelle koneelle?
Maailman nopein suihkumoottorikone oli SR-71 Blackbird, mutta rakettimoottori­kone X-15 oli vielä sitäkin ­paljon nopeampi.
Suihkumoottori käyttää polttoaineen palamisessa ilmakehän ilmaa, mutta rakettimoottorissa hapetin on moottorin sisällä. Siksi ­rakettimoottori toimii myös hyvin korkealla, missä ilmakehän happi ei riitä palamiseen.
Blackbird oli käy­tössä vuosina 1966–1999. Siinä oli kaksi erittäin tehokasta suihkumoottoria, ja kone oli lähes yhtä pitkä kuin 150-
paikkainen Boeing 727 -matkustajakone. Blackbirdissä oli 1–2 ­hengen miehistö.
Yhdysvaltain ilmavoimat
ja CIA käyttivät Blackbirdiä muun muassa Neuvostoliiton ja Pohjois-Vietnamin sotilaskohteiden ilmakuvaamiseen kylmän sodan aikana. Myöhemmin sitä käytettiin muun muassa Iranissa ja Persianlahdella.
Rakettikone X-15 oli kaksi kertaa niin nopea kuin Blackbird. 1960-luvulla kehitetyn X-15:n huippunopeus oli yli 7 000 kilometriä tunnissa,
ja sen maksimilentokorkeus oli 108 kilometriä, eli se ylsi ilmakehästä 8 kilometriä avaruuden puolelle. Sen vuoksi X-15:n lentäjät saivat käyttää univormuissaan NASA:n astronauttien tunnuksia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota