George Rinhart/Getty Images
Calbraith Rodgers var en usel pilot

Lentäjäsankari oli onneton pilotti

Calbraith Rodgers lähti vaaralliselle lentomatkalle Yhdysvaltojen yli kunnian ja suuren rahapalkinnon vuoksi. Vain kaksi koneen alkuperäistä osaa pääsi ehjänä perille.

Calbraith Perry Rodgers epäonnistui yrityksessään lentää Yhdysvaltojen itärannikolta länsirannikolle 30 päivässä – ja voittaa samalla lehtikeisari William Randolph Hearstin palkinnoksi lupaamat 50 000 dollaria.

Rodgers pääsi toki perille, mutta aikaa vain kului liikaa: 49 päivää. Rodgersista tuli kuitenkin ensimmäinen ihminen, joka oli matkannut Yhdysvaltojen läpi lentokoneella.

Cal Rodgers osallistui voitonvarmana kilpailuun, jossa oli määrä lentää ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen halki korkeintaan 30 päivässä.

On melkein ihme, että Rodgers selvisi hengissä New Yorkista syyskuussa 1911 alkaneesta seikkailustaan. Hän ei ollut hääppöinen lentäjä, ja 16 hänen tekemistään välilaskuista oli käytännössä maahansyöksyjä.

Kone kärsi paitsi rajujen laskeutumisten aiheuttamista rasituksista myös uteliaiden ihmisten vimmasta ottaa siitä muistoja itselleen.

Kun Rodgers päätti retkensä Long Beachiin Kaliforniaan, alkuperäisiä osia oli jäljellä enää vain kaksi.

Koneen oli pitänyt lentokunnossa Charlie Taylor. Hän oli hankkinut kokemusta jo ensimmäisen moottorilennon vuonna 1903 tehneiden Wrightin veljesten luona.

Cal Rodgers sikari suussaan

Calbraith Perry Rodgers (vas.) poltti ketjussa sikareita jopa lentäessään.

© Wikimedia Commons

Urakan päätyttyä Rodgers lähti kuukauden kier­tueelle. Kaikkialla sankarin vastaanoton saanut lentäjä ei ehtinyt kuitenkaan paistatella kovin kauan suosion loisteessa, sillä hän kuoli tapaturmaisesti huhtikuussa 1912.

Hän osui lentonäytöksessä lintuparveen ja syöksyi maahan.